Több tucat kamuportált kapcsolt le a rendőrség4Fénykép1Videó© delmagyar.hu

Több tucat kamuportált kapcsolt le a rendőrség

, 6 hír, 0 oldalnézet

Több tucat "kamuportált" és hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalt üzemeltető hálózatot lepleztek le a rendőrök. Az elkövetők többek között a koronavírus magyarországi megjelenésével kapcsolatban közöltek valótlan cikkeket - tette közzé a rendőrség pénteken a honlapján.

Közleményük szerint többek között ilyenek voltak azok a cikkek is, amelyek azt a valótlan hírt terjesztették, hogy Magyarországon már januárban több magyar állampolgárságú ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal és halt meg a fertőzés miatt, holott ekkor a járvány még nem jelent meg hazánkban.

Az elkövetők a köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több - a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer - felhasználóhoz juttathassák el. A cikkekben közzétett álhíreket a hálózat tagjai által üzemeltetett közösségimédia-felületeken osztották meg, amelyeken gyorsan elterjedtek a valótlan állítások. A hálózathoz tartozó oldalak szerkesztőinek az volt a céljuk, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek és így, a kattintásszám után minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.