Tovább csökkent a magyar államadósság tavaly© vg.hu

Tovább csökkent a magyar államadósság tavaly

, 6 hír, 0 oldalnézet

A fegyelmezett költségvetési gazdálkodásnak köszönhetően Magyarország államadósságának bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 2019-ben mintegy 4 százalékponttal, 70,2 százalékról 66,3 százalékára csökkent – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatsorában. A költségvetés tavaly is maradéktalanul biztosította az állami közfeladatokhoz és a kormány gazdaság- és társadalompolitikai intézkedéseihez szükséges forrásokat.

A Pénzügyminisztérium (PM) szerdai közleménye emlékeztet: a KSH évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – küldi meg az uniós statisztikai hivatalnak a kormányzati szektor két kiemelt mutatójának, a kormányzati szektor hiányának és adósságának alakulását. A dokumentum szerint a magyar adósságmutató 2012 óta évről évre folyamatosan csökkent, az elmúlt évtizedben több mint 14 százalékponttal mérséklődött, így érdemben alacsonyabb az uniós átlagnál.

Az államháztartási hiány – az éves hiánycélokkal összhangban – rendre, így tavaly is a maastrichti háromszázalékos kritérium alatt teljesült: a hiány tavaly a GDP 2 százalékát érte el.