Trump botránya miatt lemondott a kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja2Fénykép© hirado.hu

Trump botránya miatt lemondott a kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja

, 5 hír, 0 oldalnézet

Kurt Volker neve is felmerül a Zelenszkij elleni nyomásgyakorlás kapcsán.

Lemondott pénteken Kurt Volker, az amerikai kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja, miután a tisztségviselő neve felmerült a Donald Trump amerikai elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felé intézett botrányos július 25-i telefonhívásáról kiszivárgott jelentésben - közölte a CNN amerikai hírtelevízió az ügyre rálátásra bíró saját három forrására hivatkozva. Volker lemondását tisztségéről először az Arizona egyetem diáklapja, a State Press jelentette (Volker igazgató egy agytrösztnél, amelyet a felsőoktatási intézmény támogat), majd a CNN és a New York Times című lap is.

A telefonbeszélgetés politikai botrányt robbantott ki az Egyesült Államokban, Trump ugyanis arra igyekezett rákényszeríteni hivatali partnerét, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa. A "nyomatékos kéréshez" hozzátartozik, hogy néhány nappal korábban indoklás nélkül befagyasztotta az Ukrajnának szánt segélyt.

A New York Times című napilap információi szerint a kiszivárogtató a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik munkatársa. A névtelenség homályába burkolózó személy bejelentésében azt állította, hogy május közepén Kurt Volker beszélt Rudolph Giulianival, aki jelenleg Trump ügyvédje, és "kármentéssel" próbálkozott, miután a jogász felvette a kapcsolatot Ukrajnával.