Tudta a brazil bányászati cég, hogy bármikor átszakadhat a zagytározó fala2Fénykép1Videó© ma.hu

Tudta a brazil bányászati cég, hogy bármikor átszakadhat a zagytározó fala

, 5 hír, oldalnézet

Tisztában volt a Vale SA brazil bányászati nagyvállalat azzal, hogy a gátszakadás fokozott kockázatának volt kitéve a Brumadinho város közelében található zagytározója. Ez derült ki a vállalat egy belső, eddig nem ismert jelentéséből, amelybe a Reuters brit hírügynökség betekintést nyert. A gátszakadás január 25-én be is következett, legalább 165 ember halt meg a kiömlő iszaplavinában.

A tavaly október 3-i keltezésű jelentésben a Vale megállapította, hogy a dél-brazíliai Minas Gerais államban lévő zagytározó gátszakadásának kockázata kétszer olyan magas, mint amit a cég saját biztonsági intézkedései megengednek.

A Vale korábban azt közölte, hogy egy független felmérés stabilnak minősítette a tározót.

A Reuters szerint a dokumentum az első bizonyíték arra, hogy magát a céget is aggasztotta a gátszakadás lehetősége. Felmerül a kérdés - írta a hírügynökség -, hogy a Vale a gátszakadás kockázatának tudatában miért nem hozott elővigyázatossági intézkedéseket, illetve miért nem helyezte át a tározó közelében, lejtőn létesített dolgozói ebédlőt, amelyet január 25-én elsodort az iszapözön.