Tüntetők százai fosztogattak üzleteket Venezuelában a koronavírus miatt2Fénykép© hirado.hu

Tüntetők százai fosztogattak üzleteket Venezuelában a koronavírus miatt

, 11 hír, oldalnézet

Tüntetők százai fosztogattak csütörtökön üzleteket Venezuelában a koronavírus-járvány nyomán súlyosabbá vált gazdasági válság közepette – írja az MTI.

A venezuelai sajtó szerint a tüntetések a járvány következtében megnövekedett élelmiszerárak miatt törtek ki. A közösségi médián megosztott – független forrásból meg nem erősített – felvételek szerint emberek tömegei törtek be Upata településének üzlethelyiségeibe. Az Efecto Cocuyo független hírportál legalább egy halottról és két sérültről számolt be egy ottani lövöldözésben. A venezuelai fegyveres erők megerősítették az incidenst, amelynek során tíz embert őrizetbe vettek.

Az olajjövedelmekből egykor meggazdagodott Venezuela az elmúlt években történetének egyik legsúlyosabb gazdasági válságát éli át, és emiatt súlyos helyzetbe került az egészségügyi rendszer is, komoly gyógyszerhiány alakult ki a koronavírus-járvány közepette, és nincs utánpótlás gyógyászati eszközökből. Helyenként alapvető tisztálkodási szerek, mint víz és szappan sem állnak rendelkezésre. A szigorú amerikai szankciók és az olajár összeomlása csak tovább rontott a helyzeten.