Új választások lesznek Bolíviában2Fénykép© alfahir.hu

Új választások lesznek Bolíviában

, 7 hír, oldalnézet

A bolíviai szenátus késő éjszakába nyúló ülése után arról tájékoztatott a Twitteren, hogy egyhangúlag megválasztotta a 2019-2020-as időszakra szólóan elnökévé a Morales pártjából való Eva Copa Murgát, első helyettesévé egyik párttársát, második helyettesévé pedig a Demokratikus Egység nevű ellenzéki párt képviselőjét, miután a szenátus előző vezetői lemondtak.

A szenátus új elnöke, Eva Copa Murga megválasztása után közölte, hogy az átmeneti kormány és az ellenzék egyetértésre jutott abban, hogy mihamarabb új választásokat kell tartani, hogy visszatérjen a béke az országban, és mindenekelőtt megvédjék a demokráciát.

A magát az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánító Jeanine Ánez közben további lépéseket tett, hogy megszilárdítsa saját helyzetét: csütörtökön felesketett öt új minisztert, miután előző napon 11 tárcavezetőt iktatott be hivatalába. Ánez sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy a Morales vezette Mozgalom a Szocializmusért nevű pártnak minden joga megvan ahhoz, hogy részt vegyen a majdani elnökválasztáson, neki is láthat egy új jelölt keresésének, de Morales nem lehet negyedik ciklusban elnök, és ugyanez vonatkozik a volt alelnökére, Álvaro Garcíára is.