Újabb fordulat Venezuelában, miután a kormány megszállta a parlamentet3Fénykép© infostart.hu

Újabb fordulat Venezuelában, miután a kormány megszállta a parlamentet

, 5 hír, 6 oldalnézet

Venezuela szocialista kormánya új elnököt iktatott be a parlament élére vasárnap, miután fegyveres gárdisták megakadályozták, hogy az ellenzéki képviselők belépjenek a törvényhozás épületébe. A tucatnyi ország által elítélt lépést a venezuelai ellenzék vezetői úgy minősítették, mint az ország utolsó demokratikus intézményének eltérítését.

Néhány órával később a parlament tagjainak többsége - egy ellenzéki újság szerkesztőségében összegyűlve - megszavazta Juan Guaidó ellenzéki vezető újjáválasztását a parlament élére.

Guaidó, aki a házelnöki poszt legitimitására hivatkozva tudott mindeddig szembeszállni a Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormánnyal, néhány vele szövetséges képviselő kíséretében próbált bejutni a neoklasszikus épületbe, ahol az ellenzéki vezetésű Nemzetgyűlés napirendje szerint újjáválasztották volna tisztségébe. A nemzeti gárda rohamrendőri pajzsokkal felszerelt tagjai azonban megakadályozták a bejutásukat. A kialakult dulakodásban Guaidó megpróbált átmászni a parlament kerítésén, de a nemzeti gárdisták meghiúsították ezt a kísérletét.