Újabb kereskedelmi szankciókat jelentett be Oroszország ellen a brit kormány© blikk.hu

Újabb kereskedelmi szankciókat jelentett be Oroszország ellen a brit kormány

, 5 hír, 3 oldalnézet

Több mint 1,5 milliárd font értékű áruforgalomra léptetett érvénybe hétfőn újabb kereskedelmi szankciókat Oroszország ellen a brit kormány. A külkereskedelmi minisztérium és a pénzügyminisztérium által közösen bejelentett intézkedéscsomag 1,4 milliárd font értékű importra - elsősorban vegyipari termékekre, valamint a platinára és a palládiumra - korlátozásokat és vámemeléseket, 250 millió font értékű, Oroszországba és részben Fehéroroszországba irányuló exportra tilalmat rendel el.

A bejelentéshez fűzött ismertetésben a két minisztérium hangsúlyozza, hogy Oroszország a világ egyik vezető platina- és palládium-kitermelő országa, és az e fémekből gyártott termékek exportja erőteljesen függ a brit piaci kereslettől. E termékek behozatali vámját a brit kormány 35 százalékponttal emeli.

A több mint negyedmilliárd font értékű árura elrendelt exporttilalom olyan brit termékeket érint, amelyek a legfontosabbak közé tartoznak az orosz gazdaság számára. Ezek közé tartoznak a vegyi anyagok, a műanyagok, a gumi- és gépipari termékek - áll a két brit minisztériumi hétfői tájékoztatásában.