Újabb lépéseket tesz az Európai Bizottság az európai egészségügyi unió kiépítése felé4Fénykép© portfolio.hu

Újabb lépéseket tesz az Európai Bizottság az európai egészségügyi unió kiépítése felé

, 9 hír, oldalnézet

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Egészségügyi Unió létrehozásának első lépéseiként javaslatot terjesztett elő az EU egészségbiztonsági keretszabályaira. A jelenlegi válság tanulságait levonva a szerdán bejelentett javaslat jobb felkészültséget jelenthet és erősebb választ adhat a jelenlegi és a jövőbeli egészségügyi krízisekre - olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke szerint a koronavírus-pandémia kiemelte a szükségességét az EU-n belüli nagyobb koordinációnak. Ellenállóbb egészségügyi rendszerekre és a jövőbeli válságokhoz jobb felkészültségre van szükség - véli a Bizottság elnöke.

Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos szerint az uniós állampolgárok számára minden eddiginél fontosabbá vált az egészség, az állampolgárok jogosan várják el az EU-tól, hogy aktívabb szerepet vállaljon ebben. Az Európai Egészségügyi Unió a felkészültségről és a közegészségügyi fenyegetésekkel való közös szembenézésről szól - mondta a biztos.