Várhelyi Olivért jóváhagyta az Európai Parlament8Fénykép© hirado.hu

Várhelyi Olivért jóváhagyta az Európai Parlament

, 20 hír, oldalnézet

Jóváhagyták az Európai Parlamenti külügyi szakbizottságának koordinátorai Várhelyi Olivér jelöltségét az Európai Bizottságba. A Politico szerint az Európai Néppárt és a szocialista frakció mondott igent az új magyar biztosra, aki eddig az Európai Unióba akkreditált nagykövetünk volt, mostantól viszont az Európai Unió bővítésért felelős biztosa lehet. Várhelyi jóváhagyásával már csak a teljes parlamentnek kell szavaznia a teljes bizottságról.

Várhelyit meglepő módon múlt héten visszatartotta egy körre az Európai Parlament külügyi bizottsága, pedig szinte mindenki biztosra vette, hogy egyből át fog menni. Ehhez képest Thierry Breton, Emmanuel Macron francia elnök jelöltje simán átment, pedig mindenki azt várta, hogy rajta fog elakadni a folyamat. Erről itt írtunk részletesebben.

Várhelyi írásbeli kérdéseket kapott az Európai Parlamenttől, ezeket hétfőre kellett megválaszolnia. A kérdések lényege persze nem az volt, hogy a diplomata rendelkezik-e a megfelelő szakértelemmel, hiszen ez elsőre is teljesen egyértelmű volt. A bizottságnak azzal volt problémája, hogy hiába kérdeztek rá sokadszorra is, Várhelyi nem volt hajlandó elhatárolni magát Orbán Viktortól.