Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét© portfolio.hu

Venezuela titokban Afrikába csempészi az aranykészletét

, 5 hír, 2 oldalnézet

Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét - írta kedden internetes oldalán a The Wall Street Journal. A lap szerint a dél-amerikai ország aranykészletéből 7,4 tonna már Afrikában található, ám nem tudni, hogy hol, illetve mely államokban. "Az aranykészlet egy részét titkos üzleti tranzakciókkal Kelet-Afrikában bonyolították, kijátszva így a Venezuela elleni amerikai szankciókat is" - olvasható a cikkben. A lap újságírói úgy vélik: a tranzakciók erősítik a gyanút, miszerint egy globális illegális gazdasági hálózat segíti Nicolás Maduro venezuelai elnököt abban, hogy hatalmon maradjon.

A WSJ meg nem nevezett venezuelai és ugandai tisztségviselőkre, venezuelai ellenzéki személyiségekre és egy szintén név nélkül szereplő külföldi diplomatára hivatkozva állítja, hogy március elején két repülőgép szállított aranyrudakat Venezuelából Ugandába. A szállítmány becsült értéke mintegy 300 millió dollár volt.

Az ugandai rendőrség szóvivője, Fred Enanga a lapnak megerősítette, hogy a szállítmányok orosz chartergépeken érkeztek az ugandai Entebbe repülőterére Caracasból, és a kísérő dokumentumok szerint rúdaranyat tartalmaztak. Egyes aranyrudakon rajta volt a venezuelai központi bank jele, némelyiket részben kisatírozták.