Veszélyben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások3Fénykép© portfolio.hu

Veszélyben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások

, 10 hír, 3 oldalnézet

Bizonytalanná vált, hogy folytatódnak-e a héten a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások, miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette a kínai árukra kivetett vámok emelését – tudatta egy kínai forrás és a Global Times című kínai pártlap főszerkesztője hétfő reggel.

Donald Trump amerikai elnök vasárnap Twitteren jelentette be, hogy péntektől, a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások várható lezárulta után, rövid időre ugyan, de emelni tervezi a kínai árukra kirótt vámtarifákat. Az elnök közölte: 10 százalékról 25 százalékra, összesen 325 milliárd dollár értékben emelné a kínai árucikkekre kivetett vámok nagyságát.

Trump szerint ugyanis részben e vámoknak köszönhetőek az Egyesült Államok gazdasági eredményei, és ezért tervezi rövid időre megemelni a tarifákat. Mint írta: “Kína tíz hónapon keresztül a hightech-árucikkek után 50 milliárd dollár értékben 25 százalékos vámot, más portékák után pedig 200 milliárd dollár értékben 10 százalékos vámot fizetett az Egyesült Államoknak. Részben ezeknek a kifizetéseknek tudhatók be nagyszerű gazdasági eredményeink. Ez a tíz százalék péntektől 25 százalékra emelkedik. 325 milliárd dollár…”.