Világrekordot állított fel Elon Musk rakétája© 24.hu

Világrekordot állított fel Elon Musk rakétája

, 5 hír, 0 oldalnézet

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap. A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, amely egyszerre 104 szatellitet állított pályára. Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, amelyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés. A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjait.

A különféle szatellitek között a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, amelyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással. A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz. A Falcon rakományának többi darabja között akadtak kávéfőzőnél alig nagyobbak, és puhakötésű könyvnél kisebbek is.