Von der Leyen előállt a világ legbátrabb klímatervével5Fénykép© hirado.hu

Von der Leyen előállt a világ legbátrabb klímatervével

, 10 hír, 5 oldalnézet

Mióta az Európai Tanács ülésén a kontinens vezetői kitalálták, hogy Ursula von der Leyent jelölik az Európai Bizottság elnökének, szinte csak arról esett szó vele kapcsolatban, hogy mennyire gyenge a felhatalmazása, milyen viták voltak a biztosjelöltekről, illetve hogy miben engedett például Orbán Viktornak. Valószínűleg Von der Leyen is érezhette ezt, és első elnöki intézkedéseként valami igazán nagyot akart gurítani.

Ez sikerült is. Szerdán az Európai Parlament előtt mutatta be a Green New Deal, vagyis Európai Zöld Megállapodás nevű programcsomagot, amely talán a legambiciózusabb az eddigi, hasonló témájú kezdeményezések közül.

Ez Európa számára az ember a Holdon pillanata

– vezette fel szerénység nélkül Von der Leyen azt a csomagot, amelynek központi része egy olyan klímatörvény, amelyet a bizottság jövő márciusban fog bemutatni, és amely 2050-re klímasemlegessé tenné Európát, a kibocsátásokat pedig már 2030-ra a jelenlegi 50–55 százalékával csökkentené. A klímasemlegesség egyébként egy nehezen meghatározható fogalom, de nagyjából azt szokták alatta érteni, hogy körülbelül ugyanannyi üvegházhatású gázt bocsátunk ki, mint amennyit ellensúlyozni tudunk.