Von der Leyen szerint Varsó még nem teljesítette a helyreállítási pénzek kifizetésének feltételeit3Fénykép© bama.hu

Von der Leyen szerint Varsó még nem teljesítette a helyreállítási pénzek kifizetésének feltételeit

, 9 hír, oldalnézet

A támogatás folyósítása előtt Lengyelországnak teljesítenie kell a bírósági fegyelmi rendszer reformjával kapcsolatos kötelezettségvállalásait - utalt Ursula von der Leyen a Varsó és Brüsszel közötti megállapodásra.

Fontos lépésnek nevezte az Andrzej Duda államfő kezdeményezésére elfogadott, július közepén hatályba lépett törvényt, amelynek értelmében megszűnt a lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara. Egyúttal kifogásolta, hogy a jogszabály "nem garantálja a bíráknak, hogy megkérdőjelezhessék egy másik bíró státuszát anélkül, hogy ezért felelősségre vonnák őket".

Lengyelországban 2020-ban fogadták el az utóbbi években kinevezett bírák legitimitását védő jogszabályt. Előtte ugyanis egyes lengyel bírósági döntések megkérdőjelezték a Jog és Igazságosság (PiS) párt 2015 óta tartó kormányzása idején hivatalba lépett bírák státuszának törvényességét. A júliusi törvény úgy oldja meg a problémát, hogy lehetővé teszi egy úgynevezett "bírói függetlenségi teszt" kezdeményezését a bírósági eljárások minden érintettje számára. E megoldás Duda elnök szerint szavatolja az állampolgároknak a független bíráskodás jogát.