Washington továbbra is hozzájárul Bagdad iráni áramvásárlásához3Fénykép© origo.hu

Washington továbbra is hozzájárul Bagdad iráni áramvásárlásához

, 4 hír, 0 oldalnézet

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett Musztafa al-Kádimi új iraki kormányfővel, majd ezt követően Washington bejelentette, továbbra is hozzájárul Bagdad iráni áramvásárlásához.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Mike Pompeo külügyminiszter közölte a szerdán parlamenti bizalmat kapott iraki miniszterelnökkel, hogy Washington azért hosszabbítja meg Bagdad iráni áramvásárlási engedélyét 120 nappal, hogy ezzel is elősegítse az új iraki kormányzat sikerességét. Az Egyesült Államok már többször is meghosszabbította az áramvásárlási engedélyt, hol 30, hol 120 napra.

Az amerikai külügyminisztérium a legutóbb április 26-án 30 napos időszakra hosszabbította az engedélyt. David Schenker, a tárca közel-keleti térséggel foglalkozó államtitkára akkor azt nyilatkozta, hogy amikor munkába lép „egy hiteles iraki kormányzat”, azonnal megvizsgálják a hosszabb időszakra történő hosszabbítás lehetőségeit. Irak számára létfontosságú a szomszédos Iránból érkező villamosenergia.