Zelenszkij üzent Putyinnak5Fénykép© portfolio.hu

Zelenszkij üzent Putyinnak

, 18 hír, 4 oldalnézet

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök azt üzente Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, ne reménykedjen abban, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot – számol be róla az MTI. Zelenszkij arra reagált, hogy Putyin szombaton Pekingben közölte: Oroszország kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, nemcsak a Donyec-medencei szakadár területeken élőknek.

A múlt vasárnap megválasztott új ukrán elnök közleményében kifejtette: Ukrajna egyebek mellett abban különbözik Oroszországtól, hogy „az ukránoknak hazájukban van szólásszabadság, szabad média és internet. Mi pontosan tudjuk, mit jelent az orosz útlevél. Ez jog arra, hogy békés tüntetésért letartóztassanak bennünket. Jog arra, hogy ne legyenek szabad és versenylehetőséget biztosító választások. Jog arra, hogy elfelejtsük úgy általában minden emberi és szabadságjog létezését” – fűzte hozzá a humoristából lett politikus.

Zelenszkij is leszögezte, hogy nem érdemes Ukrajnával a fenyegetések, a katonai és a gazdasági nyomásgyakorlás nyelvén beszélni. Ismételten megerősítette ugyanakkor, hogy kész Putyinnal tárgyalni, és reményét fejezte ki, hogy Németország és Franciaország bevonásával a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország „demonstrálja készségét” a konfliktus enyhítésére. Szavai szerint Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti fogolycserével kell megerősítenie. Kijelentette azt is, hogy kész megvitatni Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit.