Drón végzett az Iszlám Állam szíriai vezetőjével

Az amerikai erők dróntámadásban megölték az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai vezetőjét, Uszama al-Muhádzsirt – jelentette be vasárnap az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (Centcom).

2023. július 9., 18:53

Szerző:

A támadást pénteken ugyanazokkal az MQ-9 Reaper típusú drónokkal hajtották végre, amelyeket a nap egy korábbi időpontjában orosz vadászgépek zavartak meg – állt a Centcom közleményében. 

Az amerikai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője szerint Muhádzsir motorkerékpáron utazott, amikor lecsaptak rá az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban. 

Hírügynökségek szerint civilek nem estek a támadás áldozatául. 

„Az Iszlám Állam nemcsak a térség számára, de jóval azon túl is fenyegetés marad” – mondta Michael Erik Kurilla, a Középső Parancsnokság vezetője. 

Az amerikai hadsereg a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia dzsihadisták elleni küzdelmét támogatja Szíriában. Az Iszlám Állam egykor jelentős területeket tartott ellenőrzése alatt Irakban és Szíriában, és a dzsihadisták felett aratott katonai győzelem dacára sejtjei még mindig aktívak a térségben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az amerikai védelmi minisztérium által 2019. október 30-án közzétett képen Abu Bakr al-Bagdadi ISIS-vezér szíriai táborának egymás melletti összehasonlítása látható a 2019. október 26-i rajtaütés előtt (balra) és után. Fotó: Pentagon / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.