Ma várhatóan újabb 14 túszt enged szabadon a Hamász

Izrael megkapta a ma szabaduló túszok névsorát, nyolc gyerek is van köztük.

2023. november 25., 12:16

Szerző:

Jó fizikai állapotban vannak a Hamász által 49 nap után, tegnap szabadon engedett izraeli polgárok. A gázai Khan Júniszból a rafahi határátkelőn át – ahol rövid orvosi vizsgálatnak vetették őket alá – a Vöröskereszt Tel Aviv melletti kórházakba szállította őket, ahol már találkoztak is a családtagjaikkal –számol be róla a Euronews.

A Hamász vállalta, hogy az Izraellel kötött tűzszünet négy napja alatt mintegy 50 túszt enged szabadon – mindannyian gyerekek, anyák és más nők. A felek megállapodtak abban, hogy a terrorszervezet végül többeket is szabadon enged, cserébe a tűzszünet meghosszabbításáért, továbbra is 1/3 arányban.

Lapjelentések szerint Izrael megkapta a szombaton szabadon bocsátandó túszok listáját. Ismét 14 emberről van szó, a családjaikat már értesítették – jelentette a Ynet izraeli hírportál Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalára hivatkozva. Izraeli tisztviselők megerősítették, hogy a 14 izraeli túsz közül nyolc gyerek (pénteken négy gyerek volt a szabadon engedett túszok között).

A 24.hu arról számol be, hogy válaszul ugyancsak szombat délelőtt az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat bejelentette, hogy 42 palesztin fogoly – férfiak és nők – elengedésére készül. A négynapos tűzszünet első napján, pénteken a Hamász az október 7-i Izrael elleni támadás során ejtett mintegy 240 túsz közül 24-et szabadon engedett, Izrael pedig 39 palesztint, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett ki a börtönökből. A gázai fogságból 13 izraeli, 10 thaiföldi és egy Fülöp-szigeteki állampolgár szabadult ki.

(Kiemelt képünk: Az Alex MIta által közzétett videófelvételen egy túsz integet az Al-Kasszam Brigádok tagjai mellett, mielőtt átadják a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának tisztviselőinek Gázában 2023. november 24-én, mielőtt Izraelbe szállítják. 48 napos, több ezer emberéletet követelő lövöldözés és bombázás után november 24-én átadták az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti megállapodás értelmében szabadon engedett első túszokat – közölte mindkét fél, közel hét héttel az elfogásuk után. Fotó: Alex MIta / AFP))