Megtámadta Azerbajdzsán Hegyi-Karabahot

Azerbajdzsán „terrorellenes műveletet” indított Hegyi-Karabah ellen – közölte az ország védelmi minisztériuma. 

2023. szeptember 19., 14:33

Szerző:

A térségben terrorelhárító műveletek kezdődtek meg, melyek célja Azerbajdzsán alkotmányos rendjének biztosítása és helyreállítása – olvasható a tárca kedden nyilvánosságra hozott közleményében. Az offenzíva során kizárólag katonai létesítményeket vesznek célba. A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy „az örmény fegyveres erők egységei” Hegyi-Karabahban tüzérségi tüzet nyitottak az azerbajdzsáni erőkre Aghdam térségében, amire „megtorló intézkedéssel” válaszoltak. Hozzátették: az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságát, valamint a térség nyugalma fölött őrködő török-orosz megfigyelőközpont vezetőségét tájékoztatták a terrorellenes akcióról. A hadművelet néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban – írja a 24.hu. 

Ruben Vardanyan, örmény politikus, egykori miniszter a Twitteren azt írta, Azerbajdzsán nagyszabású tüzérségi támadást indított Hegyi-Karabah ellen, amelynek civil célpontjai is vannak. Ugyanakkor az örmény védelmi minisztérium értékelése szerint az azeri-örmény határon a helyzet „viszonylag” stabilnak mondható. A karabahi védelmi erők közlése szerint az azeriek helyi idő szerint 13 órakor a teljes kontaktvonalon indítottak támadást. 

Az azeri külügyminisztérium az örmény csapatok teljes kivonását és a sztyepanakerti kormány feloszlatását követeli. Sztyepanakert a Hegyi-Karabah örmény fennhatóság alatt álló részének fővárosa, melyre Azerbajdzsán területi igényt formál. „A térségben a béke és a stabilitás elérésének egyetlen módja az örmény fegyveres erők feltétel nélküli és teljes kivonása Azerbajdzsán karabahi régiójából, továbbá a sztyepanakerti bábkormány feloszlatása” – fogalmaztak.

Andranik Shirinyan, a Freedom House örményországi képviselője a Twitteren azt írta, hogy a támadások a kommunikációs infrastruktúrát célozzák. Megszűnt az internet- és a telefon-kapcsolat, a helyi civil lakosság teljesen el van vágva a külvilágtól. Ezt erősíti a Hetq című örmény lap beszámolója is: elmondásuk szerint nem tudnak kapcsolatba lépni a Hegyi-Karabahban élőkkel. Az azeri védelmi minisztérium SMS-üzeneteket küldött és szórólapokat osztott a helyi lakosságnak, amelyekben a Hegyi-Karabahot Örményországgal összekötő Lachin folyosón létrehozott, állítólagos menedékhelyekre irányítják őket. Egyúttal arra figyelmeztették a civileket, hogy maradjanak távol a katonai létesítményektől, és ne támogassák az örmény fegyveres erőket.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus először 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki. A vitatott státuszú régió azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben legutóbb 2020 szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és végül sikerült is jelentős területeket az ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, 2020 november 9-én egy Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget. A határ menti régióból a 2020-as háború vége óta gyakran érkeznek jelentések harcokról. A felek jellemzően egymást vádolják a tűzszünet megsértésével.

(Kiemelt képünkön: Az azerbajdzsáni hadsereg bombázta az örmény fegyveres erők légvédelmi rakétakomplexumát. Fotó: Twitter)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

2024. május 15., 11:52

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.