Tízezer civil vesztette életét Ukrajnában a háború kezdete óta

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala közölt adatokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetétől dokumentált halottak, fogvatartottak és sebesültek számáról. 

2023. augusztus 16., 14:31

Szerző:

A kedden közzétett friss jelentés szerint 9444 polgári lakos halálát és 16 940 sebesülését erősítette meg az Ukrajna elleni orosz invázió 2022. február 24-i kezdete óta. Mintegy 500 gyermek életét követelte a háború – írja a Krónika online. Az OHCHR (az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala) mindazonáltal felhívta a figyelmet arra, hogy a valós szám ennél jóval magasabb lehet, tekintettel arra, hogy Ukrajna számos térségéből nem tudtak adatokhoz jutni, különösen igaz ez a hosszas harcok árán orosz ellenőrzés alá került Mariupol, Liszicsanszk és Szeverodonyeck városokra. A kijevi vezetés szintén attól tart, hogy több ezerrel vagy akár tízezrekkel is magasabb lehet az áldozatok száma. Az ENSZ adatai szerint a hivatalosan jelentett áldozatok túlnyomó többsége – 7339-en – ukrajnai térségek ágyúzása során vesztette életét. Az orosz megszállás alatt lévő régiókban 2105 civil halt meg. A jelentés mindemellett kiemeli, hogy a legtöbb civil halálos áldozat a hadművelet kezdetének első hónapjaiban volt. 2023 tavaszán és nyarán havonta átlagosan 170-180 polgári lakos halálát jegyezték fel.

Az ukrán főügyész, Andrij Kostin az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának „Mentsük meg az ukrán gyermekeket és nőket az orosz agressziótól” című meghallgatásán arról számolt be, hogy eddig 498 gyermekgyilkosságot és több mint 19 000 kényszerű kitoloncolást dokumentáltak. A szexuális erőszak áldozatai többnyire nők: 215 feljegyzett esetből 143. Ide tartozik a nemi erőszak, a nemi szervek megcsonkítása vagy kínzása, a meztelenkedésre kényszerítés és a nemi erőszakkal való fenyegetés. Ezek csak dokumentált esetek, a valós számok ennél jóval magasabbak is lehetnek – olvasható az ukrán Főügyszég közleményében

(Kiemelt képünk illusztráció: Az ukrán hadsereg 128. Kárpáti Hegyi Támadó Dandár női tagja. Fotó: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.