Kiírták az Örkény Színház élére az igazgatói pályázatot

Pedig a jelenlegi igazgató, Mácsai Pál mándátuma csak másfél év múlva járna le. Már a lehetséges utód is megvan. Illetve a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház vezetői pályázatának elbírálása is folyik.

2023. október 9., 12:34

Szerző:

Mácsai Pál negyedik igazgatói ciklusát tölti az Örkény István Színház élén, ez jár le 2025-ben. Karácsony Gergely főpolgármester azonban kiírta a pályázatot az Örkény igazgatói posztjára, amely a munkakör 2025. március 1-jétől 2030. február 28-ig tartó betöltéséről szól.

Az Index úgy tudja, az Örkény István Színház példaként szeretné azt a modellt felmutatni, hogy az új és a régi igazgató együtt dolgozik, hogy közösen tudják megtervezni a 2024/25-ös évadot, és lesz olyan pályázata a színháznak, amely a szakmai kontinuitást biztosítja. Ebből arra következtet az Index, hogy Mácsai Pál nem adja be a jelentkezését. Az igazgató azt mondta a portálnak, a pályázat beadásáig nem nyilatkozik, utána viszont szívesen.

Az Index szerint Gáspár Máté kulturális menedzser, a Budapest Brand programigazgatója, a Budapest Nagyregény projektvezetője a lehetséges utód, de Polgár Csaba neve is felmerült. 

Az idő előtt kiírt pályázat oka lehet a 2024. június 9-ei önkrományzati választás is, ugyanis ettől megváltozhat a fővárosi közgyűlés összetétele, ezzel pedig a fővárosi fenntartású Örkény István Színház vezetésének jövőbeni sorsa is az új, akár fideszes többségű fővárosi közgyűlés kezébe kerülhet. A Katona József Színház, a Radnóti Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad esetében szintén elképzelhető, hogy az önkormányzati választások előtt kiírják az igazgatói pályázatot. 

 

A pályázatnak tartalmaznia kell „a 2023. évi támogatás nagyságrendjének mértékét figyelembe vevő működtetési koncepcióhoz kapcsolódóan a társaság 2025. március 1-jétől 2030. február 28-ig terjedő időszakra vonatkozó üzleti tervét. Ezen belül a bevételek és kiadások tervezett struktúráját; a források növelésének lehetőségét, a tervezett és várható támogatásokat; a különböző együttműködésekben rejlő lehetőségeket.”

A pályázatokat a Főpolgármesteri Hivatalba kell beadni, a benyújtási határidő a Kulturális és Innovációs Minisztérium honlapján való közzétételtől számított 30 munkanap. A pályázatot a minisztérium honlapjára 2023. szeptember 26-án töltötték föl.

Máshol is mozgolódás van a színházi életben

Folytatódik a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház vezetői pályázati eljárása bizottsági meghallgatásokkal. Korábban a társulati szavazáson 43 százalékos támogatást szerző Zalán János, a Pesti Magyar Színház jelenlegi igazgatója lemondott, a voksok szintén 43 százalékát begyűjtő Halasi Dániel pályázatát pedig érvénytelenítette a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Maradt Nagy Viktor rendező  Eperjes Károllyal együtt benyújtott pályázata – 11 százalék támogatta – és a Zalán Tibor író-dramaturggal közösen induló Komáromi György, a Radnóti Színház egykori gazdasági igazgatója. A meghallgatásokat kedden a Kulturális és Innovációs Minisztériumban tartják.

Komáromi György az Indexnek elmondta: „Zalán János visszalépése, illetve Halasi Dániel pályázatának érvénytelenítése sajnálatosan rontja az érdemi szakmai párbeszéd kialakulásának lehetőségét, a közvélemény szemében pedig úgy tűnhet, hogy nem maradt érvényes színházi vízió a Pesti Magyar Színház jövőjéről. A fentiek miatt kívánom nyilvánosságra hozni a pályázatom szakmai elképzeléseit.”

Ebben kifejti, szélsőségektől és csapdáktól szeretné óvni a színházat: egyrészt a bulvártól, másrészt a régi konvenciókhoz való görcsös ragaszkodástól. 

 

Az operettszínház esetében szintén két jelentkező maradt, miután érvénytelenítették Szabó P. Szilveszter színművész pályázatát, a hivatalos közlés szerint hivatalos okiratok hiányában. A színművész azt mondta, a hiányzó dokumentumokat szeptember 12-én pótolta, a minisztériumban pedig erről jegyzőkönyvet vettek föl, és nem hivatkoztak a pótlási idő lejártára, ahogy a pályázatot is befogadták. Szabó P. tehát azt gondolhatta, hogy minden rendben van.

Szabó P. Szilveszter értetlenül áll a döntés előtt. A társulati szavazáson ő a második lett – 35 százalékkal –, az első helyet Szente Vajk író-rendező szerezte meg 37 százalékkal. A legkevesebb szavazatot a jelenlegi főigazgató, Kiss-B. Atilla kapta – 28-at. Szente Vajk és Kiss-B. meghallgatása hétfő délután lesz a Kulturális és Innovációs Minisztériumban.

(Kiemelt képünkön Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója. Fotó forrása: Örkény István Színház Facebook-oldal)

 

 

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese. A hollywoodi sztárok mellett a társ- és vendégrendezvények is nagy érdeklődést keltettek, így a Board Game Expo és a KoreaOn kulturális fesztivál is hozzájárult a látogatócsúcshoz.