Döbbenetesen alacsony a Garda-tó vízszintje, Olaszország újabb aszályra készül

Olaszország egyes részein a víztározók szintje a normális szint kevesebb mint felére csökkent a szakértők szerint.

2023. április 25., 11:32

Szerző:

A víztározók és tavak vízszintje rendkívül alacsony, ami veszélyezteti a mezőgazdasági termelést, számol be róla a euronews.com.

„Egy ilyen hosszú aszály következményei mindenki számára láthatóak” – figyelmeztetett Ramona Magno, a Nemzeti Kutatási Tanács Biogazdasági Intézetének kutatója. „A nagy tavak jóval az évszakos átlagszintjük alatt vannak, különösen a Garda-tó szintje érte el a legalacsonyabb pontját, kapacitásának mintegy 38 százalékát. A Pó folyó teljes folyása mentén a vízhozam alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban" – közölte a szomorú tényeket.

„Lombardia egyes részein a víztározók szintje kevesebb mint a fele az évnek ebben az időszakában megszokottnak” – mondta Attilio Fontana, a régió elnöke.


Olaszország 2022-ben az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya alatt roskadozott. A Pó – az ország leghosszabb folyója – hosszú homokos területté változott. A szokatlanul száraz tél alig hozott enyhülést a gazdáknak. A Garda-tó több mint 30 éve a legalacsonyabb téli vízszintet érte el, és homokos út vezetett az elszigetelt San Biago szigetére. Februárban a tó vízszintje mintegy 65 cm-rel az évszak átlaga alatt volt.

A tartósan száraz időjárás tönkreteszi az ország termését. A Coldiretti, Olaszország fő mezőgazdasági termelői szövetsége szerint az ágazat tavaly mintegy 6 milliárd eurós veszteséget szenvedett el, és 300 000 vállalkozás további veszteséget jósol, ha az aszály nem szűnik meg.

A szélsőséges szárazság már most is a lombardiai és piemonti városok 6 százalékát érinti, és közülük 19-ben a legnagyobb mértékű hiányt tapasztalják – közölte az Utilitalia, a közműszolgáltatók szövetsége. Egyes városok már tartálykocsikban kapják az ivóvizet.

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport legutóbbi jelentése szerint az ilyen szokatlanul száraz időjárás egyre gyakoribbá válik. Az a következő évekban a Pó-síkságon jelentősen csökken a csapadék mennyisége, és a szélsőséges időjárási jelenségek száma is növekedni fog.

(Kiemelt képünk: Manerba del Garda, Olaszország. 2023. március 16.A Garda-tó rendkívül alacsony vízszintje. A téli szezonban lehullott csapadék és hó hiánya miatt a Garda-tó, Olaszország legnagyobb tava, korai szárazsággal néz szembe. Ez aggodalmat kelt a gazdák és a helyiek körében a betakarítási szezon közeledtével. Továbbá, mivel a Garda-tó jól ismert üdülőhely, ez a korai aszály az utazási ágazatot is aggasztja. Képünkön: A tó alacsony vízállása miatt az Isola di San Biagio szigetét most már csak gyalogosan, egy vékony földsávon lehet megközelíteni. Fotó: Stefano Nicoli / NurPhoto / NurPhoto via AFP)