Belföld

Hosszabb tanév, rövidebb nyári szünet jöhet

Megoldás lehetne az állami táboroztatás?

A Népszava kormányközeli forrásból úgy tudja, jövőre két héttel később kezdődhet az általános iskolákban a vakáció. A kormány azt tervezi, a tanévet tábori vagy „táborszerű” foglalkozásokkal meghosszabbítja.

A döntés már megszületett, de a bejelentéssel meg akarják várni az idei tanév lezárását. A lap szerint ezt erősíti, hogy még nem hirdették ki a következő tanév rendjét. Az Emmi szerint a 2018/2019-es tanév rendje a napokban jelenik meg.

A téma rendre előkerül ilyenkor, amikor a szülők panaszkodnak, hogy nem tudják megoldani gyerekeik felügyeletét a hosszú nyári szünet alatt. Erre lenne megoldás a plusz két hetes táboroztatás.

A Szülői Hang képviselője a lapnak elismerte, sok szülőnek segíthet a nyári foglalkozás, de azt nem kellene mindenkire ráerőltetni. Miklós György célravezetőbbnek tartaná, ha ez csak választható lehetőség lenne, hiszen a hosszabb tanév a tanárok leterheltsége szempontjából is problémás.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke úgy látja, gond lehet a szabadságolásokkal is, hiszen egy tanár azt a szorgalmi időben nem tudja kivenni. Szűcs Tamás szerint az érintett tanároknak a napi bérük mellett készenléti és ügyeleti díjat is fizetni kell, és kérdés, hajlandó-e erre az iskolafenntartó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik