Belföld

Klórt küld Kárpátaljára kormányunk

15 tonnát nyom víztisztításra a kabinet, s tán ennyi a vég.

„Lakossági ivóvízellátással kapcsolatos krízishelyzet miatt” Hennagyij Moszkál, Kárpátalja kormányzója „azonnali segítségkéréssel fordult” Magyarországhoz az ungvári főkonzulátuson keresztül, miután a Dnyipro-Azot vegyipari üzem leállása miatt veszélybe került a térség biztonságos ivóvízellátása.

A vállalat a víztisztításban alkalmazott folyékony klór kizárólagos helyi gyártója, így valóban milliók egészségét veszélyeztette az ipari zavar.

“Magyarország humanitárius segítségnyújtás keretében 15 tonna klór adományozásával járul hozzá a kialakult helyzet kezeléséhez, biztosítva a kárpátaljai lakosok tiszta ivóvízhez való hozzáférését” – olvasható a magyar külügy közleményében.

Magyarország eleget tett a kérésnek és humanitárius segítséget nyújtott Kárpátaljának. A szállítmány elvileg már a jövő héten megérkezik.

A 15 tonna másfél hónapra elegendő, addigra remélhetően újraindul a gyártás a Dnyipro-Azotban.

A kormányzó „egész Kárpátalja nevében hálás köszönetet” mondott a magyar kormánynak, „amely mindig reagál a megye problémáira, és segítségére siet… mint ismeretes, bajban ismerszik meg az igaz barát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik