Belföld

A Fidesz eladta Szolnok közepét, most meg a város fizeti érte a bérleti díjat

Várhegyi Attila, Szolnok egykori fideszes polgármestere, akit hűtlen kezelés miatt 2002-ben felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság, még hivatalban lévő városvezetőként furcsa üzletet kötött 1995-ben a város központjában lévő telek eladásával. Az üzlettel mindenki rosszul járt, az önkormányzat és a bankfiók építésében gondolkodó OTP is, kivéve a telket lényegében közvetítő mérnöki iroda, amely egyetlen nap alatt több mint 50 százalékos hasznot csinált az ügyleten.

A szolnoki ellenzék körberajzolt a város központjában, a milliárdos beruházásból létrehozott Agora mellett egy négyszöget. Ez a parkon, gyalogos zónán átnyúló terület, bár semmi sem mutatja, de nem a szolnoki önkormányzat tulajdona.

Az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Jobbik és egy szolnoki egyesület részvételével megtartott csütörtöki demonstráción egy közel 25 éve lezajlott ingatlanbiznisz máig tartó hatásaira hívták fel a figyelmet.

A 70 ezres megyeszékhely központjában lévő 719 négyzetméteres ingatlant az OTP Bank nézte ki magának, hogy bankfiókot építsen.

Szolnok polgármesteri posztját akkoriban Várhegyi Attila töltötte be. Várhegyi, aki később jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, 1995 karácsonya előtt, december 20-án kötött adásvételi szerződést a területre, csakhogy a város nem a banknak, hanem egy mérnöki irodának adta el az ingatlant.

A Profil Mérnöki Iroda Kft.-nek akkori áron 18,6 millió forintot kellett kifizetnie a város szívében fekvő ingatlanért. A cég a szerződésben magára vállalt egy sor hosszútávú kötelezettséget, de valójában még ugyanazon a napon, december 20-án 28 millió forintért továbbadta a telket az OTP-nek.

A Profil az 1990-es évek elején két másik kivitelező céggel együtt került vitába városközpont kialakítása körüli huzavonában a városvezetéssel. Várhegyiék azt tervezték, hogy a cégekre terhelik a terület közművesítését, de az ötletből súlyos kártérítési peres fenyegetés lett. A jutányos áron megszámított telekeladások alighanem segítettek abban, hogy elsimult a konfliktus.

Az OTP Bank számára azonban akkor kezdődött az igazi vesszőfutás, mert az önkormányzat hamarosan módosította a környékre vonatkozó építési előírásokat. Csökkent a telek beépíthetőségének mértéke, és így már nem érte meg bankfiókot létesíteni. Éveken át húzódtak a tárgyalások a bank és a város új vezetése között. Kiderült, hogy az önkormányzat nem tudja, vagy nem akarja visszavásárolni, jóllehet a közvetlen szomszédságban milliárdos uniós támogatással végül tényleg elkezdődött a városközpont-beruházás.

A hangzatos nevű „Agóra-Terminál a 21. század új fénye Szolnokon” címet viselő pályázat után az önkormányzat az ingatlant egyszerűen a környezethez alkalmazkodva parkosította és térkövezte.

A Szalay Ferenc fideszes polgármester vezette önkormányzat végül 2017 végén állapodott meg az OTP-vel. A bank elérte, hogy teljes mértékben sikertelen ingatlanvásárlásáért végül némi kárpótolást kapjon a várostól. A megoldás az lett, hogy hoszútávú bérleti szerződést kötöttek a területre.

A 24.hu információi szerint az önkormányzat évi 650 ezer forint plusz áfa bérleti díjat fizet az OTP-nek. Emellett kifizettek a 2013-2017 közötti időszakra visszamenőlegesen további 3,6 millió forintot is, így most lényegében a város fizet azért a területért, amit 25 éve eladott az akkori polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik