Belföld

Nincs fűtés több VIII. kerületi társasházban

Több józsefvárosi lakóházban szünetel a gázszolgáltatás, a szolgáltató kivonult, mért és nem adta vissza a gázt – írja a Facebookon Pikó András. Az új józsefvárosi polgármesterrel nemrég interjúztunk, a téma ott is előkerült.

Pikó András: Arra készülök, hogy nincs pénzünk
Ragaszkodik a bringához meg a buszhoz Józsefváros új polgármestere, akitől máris lakásokat kérnek. Azt is mondja, rosszabb a kerület pénzügyi helyzete, mint korábban hitték. Interjú.

Az eset kapcsán azt írja Pikó, hogy ott lehet a probléma, hogy

  1. Vannak házak, 100%-os önkormányzati tulajdonúak, ahol nekünk van tennivalónk – hozzáférést biztosítani a pincében, elvégezni a vezetékrendszer karbantartását és utána tudnak mérni a gázosok, s ha minden rendben elindul a szolgáltatás.
  2. Vannak olyan társasházak, ahol a gázosok nem jutottak be minden lakásba és ezért nem tudnak rendesen mérni.
  3. Vannak ahol nagy lehet a baj, mert a házon belül kell vezetéket cserélni – itt a közös képviselőknél van a megoldás, ha ők agilisek, akkor a gázosok is és az önkormányzat is tudja tenni a dolgát, ki műszaki, ki meg ha szükséges, anyagi segítséggel.

Pikó Andrást a bejegyzést azzal zárja:

Budapesten annyira elöregedett a vezetékhálózat, hogy csak ahhoz, hogy a 40 évnél idősebb vezetékrészeket fel tudják újítani, évi 40 km vezetéket kellene kicserélni – közben nem állhat meg az élet, közlekedni is kell, bejutni a lakásokba, és ha a ház falaiban van a gond, megvárni a karbantartók munkáját. Nehéz nem megcsúszni.

Frissítés: levélben jelezte olvasónk, hogy ez nem csupán VIII.kerületi probléma. Esetét részletesen leírta, ezt változtatás nélkül közöljük:

Az októberi hónap folyamán a gázművek,felújítási munkákat kezdett a ház melletti Vágóhíd utcában. Október 25.-én,megkértek minket itt lakókat,hogy zárjuk le a lakásokban található gázcsapokat,amelyet ellenőrizni fognak,amennyiben nem tesszük,súlyos bírsággal fenyegették meg a társasházat.
A fent megjelölt napra,minden dolgozó lakó,szabadságot vett ki. Október 24.-én délután,kitettek egy tájékoztatót,miszerint a tervezett lezárás elmarad,de November 7.-én megtartják.
November 7-én,annak rendje és módja szerint,újra szabadságot vettünk ki.A gázcsapok elzárásra kerültek,melyet a gázművek emberei ellenőriztek is.
Ugyanaznap délután közölték a közös képviselővel,hogy a gázt nem fogják visszakapcsolni,mert nyomás problémák merültek fel.Egyben kötelezték a társasházat,hogy gondoskodjék a hiba elhárításáról,addig viszont nem lesz gáz.Ennek lassan egy hete.
A ház felvette a kapcsolatot a 3 évvel ezelőtti gázóra cserét végző vállalkozóval,aki azóta sem gondoskodott a hiba elhárításáról.
A gázszolgáltató semmilyen kérdésre nem válaszol,csak a felelősséget söpri le magáról.
Kérdem én,hogy az ilyen jellegű munkákat a gázművek miért nem a nyári időszakra tervezi,hiszen ilyen öreg házaknál,sajnos bármilyen hibalehetőség fennáll.Ebben az esetben nem kéne a házban élőknek fagyoskodniuk,november közepén.Jelenleg az enyhe időjárás miatt,még szerencsénk van,de  a helyzet állását látva,nem sok esélyünk van az igazi tél beálltáig a fűtés megindítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik