Belföld koronavírus

Legalább hat olyan egészségügyi dolgozó lett koronavírusos, aki érintkezett a szegedi egyetem rektorával

Vasárnap estig legalább hat embernél — orvosoknál, klinikai munkatársaknál — mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával. A vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták — tudta meg a Magyar Hang több egymástól független forrásból.

A lap szerint bajokat fokozza, hogy Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább kilenc aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült.

Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából. A lap úgy tudja, hogy az idegsebészeti klinika munkatársa Rovó Lászlóval közösen ment síelni az észak-olaszországi Dél-Tirolba, ám a rektorral ellentétben hazatérése után egyből karanténba vonult.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Rovó László síelése után nem vonult karanténba, bár ez kötelező lett volna. Az esetről elsőként beszámoló RTL Híradóban az hangzott el, hogy Ausztriában járt, ám a rektor közleményében nem említett országnevét, az általa megjelölt Dél-Tirol pedig valóban jelentheti azt is, hogy Olaszországban járt. Egyébként azt írta, nem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe, és kizártnak tartja, hogy valamelyik páciensének továbbadta volna a fertőzést.

Rovó ugyanis nem vonult önkéntes karanténba, hanem március 8-ai hazatérése után visszament dolgozni a Rektori Hivatalba, valamint az általa vezetett Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinikára, ahol műtéteket is végzett. A vírustesztet akkor végezték el a rektornál, amikor már a betegség tüneteit produkálta. Tesztje pozitív lett, ezek után a Rektori Hivatal munkatársait karanténba küldték és elkezdték tesztelni azokat, akikkel Rovó kapcsolatba léphetett. Az üggyel kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a hatóság elvégezte a szükséges kontaktkutatásokat, 120 mintavétel történt, az érintetteket hatósági karanténba küldték.

Etikai eljárás indul a koronavírusos szegedi rektorral szemben
A Magyar Orvosi Kamara reméli, az illetékes szervek minél hamarabb megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik