Élet-Stílus

Kanadai béranya szült gyereket egy magyar meleg párnak

Kanadai béranya szült gyereket egy magyar meleg párnak – írja a Blikk. A 7 hónapos kislány egyik édesapja biológiai apa is egyben, a gyermek mindkét szülő nevét viseli.

Vince és Balázs kilenc éve egy pár, azt mondják, félnek attól, hogy később, például az iskolában, nem adódnak-e majd kellemetlenségek abból, hogy a kislánynak két édesapja van. Ezért igyekeznek megkeresni a legelfogadóbb közösséget gyermeküknek.

A pár elmondta, a magyar hivatalokkal és az egészségüggyel eddig semmi problémájuk nem volt, sőt, mindenki segített nekik: a kormányablak munkatársai megkerestek minden lehetséges anyagi támogatást, a vér szerinti apa igényelhette a gyedet is.

Elmesélték azt is, hogy úgy látták, az itthoni meleg párok számára lehetetlen az örökbefogadás, külföldön pedig sok helyen jól szabályozott a béranyaság. Azért Kanadát választották, mert ott önkéntesekkel működik a rendszer, így se a béranya, se a donor nem kaphat javadalmazást.

A szülővé válás 20 millió forintba került a párnak, akiknek több mint 3 hónapot kellett Kanadában tölteni. A kislányt, Lilit nem volt egyszerű hazahozni, mert az ottani papírok nehezen összeegyeztethetőek a magyar rendszerrel. Kanadában ugyanis a béranya szülte újszülött anyakönyvében nem lehet benne a béranya és a donor neve, viszont ezt a magyar jogrend nem ismeri el: nálunk mindenképp lennie kell egy édesanyának.

A kislány úgy kaphatott magyar állampolgárságot, hogy a kanadai kórház igazolást adott arról, hogy a béranya szülte meg a gyermeket. A kanadai anyakönyvben Balázs és Vince neve szerepel a szülőknél, a magyarban pedig Balázs és Natasha, a béranya.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik