Élet-Stílus

Van helyed! (X)

Rozi hisz abban, hogy a lehetetlen dolgokat is meg lehet valósítani. Ő is a Van Helyed Alapítvány által létrehozott rendszer egyik patronáltja, aki a társadalom pereméről a holland  Leideni Egyetemig jutott. 

A Bódis Kriszta által vezetett Van Helyed Alapítvány ózdi szegény sorsú, elsősorban roma gyerekek iskolai pályafutását támogatja sokoldalúan. Az alapítvány munkáját az a meggyőződés vezérli, hogy a szegénységből,  a minőségi oktatáshoz való hozzáférés jelenti a kiutat. Másrészről ez alapozza meg a romák emancipációját és megfelelő társadalmi reprezentációját is. Munkatársaival az elmúlt kilenc évben egymásra épülő intézmények és holisztikus szolgáltatások rendszerét építették ki Ózdon és Budapesten. A Van Helyed Rendszerben a családok bevonásával a gyerek útját patronálják a szegregátumból a felsőoktatásig és/vagy a munkaerő piacig. Ma már ott tartanak, hogy a partnerségen alapuló közös munka a kismamákkal kezdődik. Így a gyermek magzati kortól egészen fiatal felnőttkorig, az érettségi vagy szakma megszerzéséig, majd a pályára állásig folyamatos megtartó közösséget és személyre szabott szolgáltatásokat kap a Van Helyed Rendszerben. Az ózdi középiskolásaik egy része Budapesten részesül minőségi oktatásban, az ő támogató intézményük a Van Helyed Stúdió Plusz.

Hat évvel ezelőtt meghoztam életem egyik legnehezebb és talán legfontosabb döntését, a Van Helyed patronálásával Budapestre költöztem, hogy az  Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba járjak. Én voltam a Van Helyed Stúdió+ első növendéke.” – meséli Rozi. “Hiszek abban, hogy a lehetetlen dolgokat is meg lehet valósítani, hiszen hat évvel ezelőtt még kilátások nélkül, egy elég szomorú jövőképpel ültem vacogva a cigánytelepen lévő házunkban, tavasszal pedig Magyarország egyik legjobb alapítványi iskolájában érettségiztem, és szeptembertől Hollandiában folytattam a tanulmányaimat. Nem sok ember ilyen szerencsés. Sokszor mondták nekem, hogy biztos azért sikerült elérnem mindezt, mert okos vagyok. Pedig az igazság egyszerűen az, hogy szerencsés voltam. Szerencsém volt, mert évekkel ezelőtt Kriszta Ózdon kezdett el filmezni. Szerencsém volt, mert megnyílt a Van Helyed Stúdió éppen akkor, amikor hetedikes voltam, és én is bekerültem. Szerencsém volt, mert a szüleim mindig támogattak és ösztönöztek a nem Ózdon való továbbtanulásban. Szerencsém volt, mert amikor kitaláltam azt, hogy Budapesten szeretnék gimnáziumba járni, hittek bennem a Van Helyednél és biztosították ennek a feltételeit. Ha csak egy faluval arrébb születek, most nem írnám ezeket a szavakat, nem tanultam volna az AKG-ban, nem ismerném a barátaimat, és bátran leírhatom, hogy sokkal kevesebb lehetőségem lenne egy boldog és kiteljesedett élethez. Minden gyerek megérdemli azt, hogy amikor bemegy az iskolába, ne kelljen lesütött szemmel végigmennie a folyosón attól félve, hogy egy tanár vagy az egyik diáktársa bántani akarja. Minden gyerek megérdemli a minőségi oktatást attól függetlenül, hogy milyen színű a bőre. Minden gyerek megérdemli, hogy támogassák és higgyenek benne

De egyik gyerek sem érdemli meg, hogy csak azért, mert roma, betömjék egy szegregált osztályba, és napról napra kiöljék belőle a reményt. Rettegve várom az időt, amikor az unokaöcséim iskolába mennek, mert nem akarom, hogy ugyanazzal a gyűlölettel, előítéletekkel és csalódással találkozzanak, amivel nekem, a testvéreimnek, a szüleimnek és minden egyes roma embernek kell találkoznia nap mint nap. Értük és a több ezer másik gyerek miatt sosem szabad feladnunk a harcot. Mert megérdemeljük a biztonságos jövőt.

Ahogyan Rozi, úgy Kriszta is szeretné, ha a Van Helyed Rendszer mindenkinek elérhető lenne, akinek szüksége van rá. Ehhez azonban már mások akaratára, támogatására is szükség van. Várjuk adományaikat, hogy az emberhez méltó élet ne a szerencse kérdése legyen:

A Van Helyed! Alapítvány várja az Ön támogatását is a következő számlán:

CIB BANK ZRT. 10702332-65873230-51100005

IBAN: HU19-1070-2332-6587-3230-5110-0005

SWIFT kód: CIBHHUHB

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik