Pénzügy

Ezért késnek a nyugdíjak, vérlázító hozzáállás a kincstárnál

Kapcsolódó cikkek

Mint hírt adtunk róla, késnek a nyugdíjak. Az utalással érkező nyugdíjaknak 12-én kell megérkezniük a számlákra. Ha a 12-e hétvégére esik, akkor pedig a megelőző munkanapon. Azaz ma van a nyugdíj napja.

Több idős olvasónk is jelezte azonban, hogy a januári pénzük nem érkezett meg pénteken reggel. Holott máskor már reggel negyed nyolc körül kapják a banki sms-t, hogy megjött a pénzük. De pénteken nem jött ilyen üzenetük, sem nekik, sem házastársaiknak. Több banknál is ugyanez volt a tapasztalat.

Egyikük, akinek éppen életmentő gyógyszereket kellene sürgősen kiváltania, fel is hívta a Magyar Államkincstár hozzá legközelebb eső veszprémi fiókját, hogy érdeklődjön. Amikor forszírozta, mennyire nagy szüksége lenne most a pénzre, a gyógyszerkiváltás miatt, az ügyintéző nem túl együttérzően a fejéhez vágta:

Úgy látom, azért telefonálni még van pénze.

A nyugdíjjal kapcsolatban azt közölték a nővel, hogy az államkincstár már elindította a pénzeket. Felhívta bankját, az OTP-t is, ahol érdeklődésére elmondták, hozzájuk még nem érkeztek meg a nyugdíjak.

Mi is megkérdeztük az érintetteket, a Magyar Államkincstárt és a bankokat is. A válaszokat még várjuk. Közben az OTP oldalán a következő tájékoztatás jelent meg, amelyből kiderül, hogy

hétfőnél előbb nem számíthatnak az idősek a pénzükre, és nem a bank miatt van csúszás:

Az MSZP-s Korózs Lajos a Facebookon közzétett videójában azt mondja, tudomása szerint új informatikai rendszerre álltak át, ezért nem érkezhettek meg időben a nyugdíjak. Utoljára 40 napja kapták meg a pénzüket az idősek (a karácsony miatt előrehozták az utalást), és mintegy 1 millió időst érinthet az elmaradt utalás.

Talán még emlékeznek rá az érintettek, hogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta december 3-án, amikor bejelentette, hogy korábban érkeznek a nyugdíjak, hogy a biztonságérzetet akarják növelni azzal, hogy az ünnepekre tekintettel az esedékesnél korábban juttatják pénzhez az érintetteket. 

Mikor lesz ebből nyugdíj?

Befutott a MÁK közleménye is, amely szerint még pénteken délután megérkezhetnek a számlákra a nyugdíjak:

államkincstár (államkincstár)
Még ma megérkeznek a nyugdíjak
A MÁK szerint nincs fennakadás.

A Budapest Bank válasza úgy húsz perccel később érkezett, ők viszont még azt írták, az összeg késéssel, várhatóan legkésőbb 2019. január 14. hétfőig íródik jóvá az érintett ügyfelek bankszámlájára. És szintén azt jelezték, a banktól független okokból lett csúszás. Az OTP oldalán ekkor még kint volt a közlemény, hogy várhatóan csak hétfőn jön a nyugdíj, de nem sokkal később (negyed 12 táján) levették.

  • Banki forrásból még dél előtt azt a hírt kaptuk, hogy ha lassan is, de nem sokára elkezdődhetnek az utalások. Hogy mikor érkeznek meg a pénzek, arra nem tudtak időpontot mondani, csak hogy valamikor még pénteken.

A bajban lévő nyugdíjasoknak egy polgármester így ajánlott fel segítséget:

Gyorssegítség a 15. kerületi nyugdíjasoknak
Étkezési utalvánnyal segít az önkormányzat a bajban lévőknek.

A MÁK amúgy rendes pénteki napot tartott pénteken, mintha mi sem történt volna. Azaz bezártak délután egykor. Legalábbis ezt tapasztalta a DK-s Rónai Sándor, amikor meg akarta kérdezni, miért késnek a nyugdíjak.

A posta tájékoztatása szerint a kézbesítésben nem lesz késés:

Nyugdíj: a posta menetrend szerint fog kézbesíteni
Akik nem átutalással kapják a nyugdíjukat, azoknál nem lesz késés.
  • Van egy rossz hírünk is a nap végére, nem biztos, hogy mindenki megkapja a nyugdíját:
Ha este hatig nem kapta meg a nyugdíját, már ne reménykedjen
Lesznek, akikhez csak hétfőn fut be az utalás.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik