Nagyvilág

Lövöldözés tört ki az amerikai hírszerzés kapujában

Egy terepjáróval hajtott betonkordonnak egy férfi az NSA központjánál, tüzet nyitottak rá az őrök.

Egy ember megsérült, amikor lövöldözés tört ki az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (a hírhedt NSA) marylandi központjának kapujánál – írja a USA Today. Az eset miatt egy embert letartóztattak. Egy helyi tévé felvételein az látszott, hogy egy fekete városi terepjáró (SUV) egy betonkorlátnak ütközött, szélvédőjét lövések lyukai tarkították.

Az is látszott egy felvételen, hogy egy megbilincselt ember ül a padkán, rendőrök veszik őt körül. A Fort Meade-i központ szóvivője is megerősítette, hogy egy fő megsérült a kapu előtt, őt kórházba szállították. Hozzátette, az eseményeket már a hatóságok irányítják, nincs veszélyhelyzet. Donald Trump elnököt is tájékoztatták, a legjobbakat kívánta az érintetteknek.

Az NSA elleni esetleges támadás nem lenne meglepő. Ez a szervezet gyűjti össze, dolgozza fel és terjeszti azokat a hírszerzési információkat, amik külföldi forrásoktól jönnek, majd amit kell, azt továbbít a hazai vagy szövetséges hírszerzéseknek és elhárító szolgálatoknak. Az NSA felelős a szövetségi számítógépes rendszerek biztonságáért, kiemelve a terrorellenes kiberműveleteket. Emlékezetes, hogy Edward Snowden is az NSA-ből ugrott ki, látva a civilek tömeges megfigyelését, amiből világra szóló botrány lett.

Érdekesség, hogy sűrűn keverednek ide eltévedt autósok, akik aztán nagyokat néznek, amikor állig felfegyverzett őrök mutatják meg nekik a visszafelé vezető utat. Nem mindenki jön véletlen, békés szándékkal erre: 2015-ben két ember lőttek meg az NSA őrei, amikor a kapuknál nem engedelmeskedtek az utasításaiknak. Lopott autóval voltak ugyanis a civilek, egyikük belehalt a lövésekbe.

A hírszerzés másik szervezete, a CIA ellen 1993-ban történt fegyveres támadás. Egy férfi nyitott tüzet a virginiai központ bejáratára, megölve két CIA-alkalmazottat, megsebesítve három főt. A tettest csak négy évvel később találták meg Pakisztánban: Ajmál Kaszit visszahozták az Egyesült Államokba, halálra ítélték és 2002-ben kivégezték.

(Kiemelt kép: Twitter/ Tom Lynch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik