Nagyvilág

Végül Macron is gratulált Orbán Viktornak

A francia államfő előzőleg keményen bírálta a magyar kormányfőt.

A kétoldalú és az Európai Unión belüli együttműködésről írt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök abban a levélben, melyet Orbán Viktornak küldött, gratulálva a magyarországi parlamenti választáson elért sikeréhez – közölte a kormányfő sajtófőnöke az állami hírügynökséggel.

Április 12-i keltezésű levelében a francia államfő biztosította a magyar miniszterelnököt, hogy folytatni kívánja a konstruktív munkakapcsolatot azért, hogy minden területen elmélyítsék a Franciaország és Magyarország közötti kötelékeket.

Macron levelében emlékeztet arra, hogy jövőre ünnepeljük hazánk uniós csatlakozásának 15. évfordulóját, és örömmel dolgozik együtt Orbán Viktorral – a V4-együttműködés országainak bevonásával is – az európai építkezés előrehaladása, az európai értékek fenntartása érdekében.

Orbánt bírálta Emmanuel Macron

A francia államfő előzőleg azt nyilatkozta, hogy egyetlen Orbán által vallott értéket sem tart magáénak, de megválasztották. Emmanuel Macron így reagált arra egy tévéinterjúban, hogy miként építhető újra Európa olyan exkommunista országokkal, amelyek egy menekültet sem fogadnak be Orbán Viktor Európájában?

Úgy tekintem Európát, ahogy van. Panaszkodhatunk. Én is panaszkodom miatta. Egyetlen, Orbán Viktor által vallott értéket sem tartok a magaménak. De ott van, megválasztották.

Mint mondta, az illiberális demokráciák felemelkedésének vagyunk szemtanúi.

Megkérdezték Macront, hogy akarja Orbán Európáját újjáépíteni
Egyetlen általa vallott értéket sem tartok magáénak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik