Nagyvilág

Lemond a német belügyminiszter

Horst Seehofer arra készül, hogy minden hivataláról és tisztségéről lemond – közölték vasárnap este a német lapok.

Seehofer jelenleg német szövetségi belügyminiszter, és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), a kisebbik német kormánypárt elnöke, amelyik frakciószövetségben kormányozza az országot Angela Merkel kancellár pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU), illetve a szociáldemokratákkal.

Hétfőre virradóra Seehofer valóban megerősítette, hogy felajánlotta lemondását CSU müncheni elnökségi ülésén. Kilátásba helyezte, hogy távozik az elkövetkező három napon belül pártelnöki és belügyminiszteri posztjairól, ha nem sikerül dűlőre jutni a CDU-val. 

A Spiegel német lap ezt úgy értékelte, hogy Seehofer ultimátumot adott Merkelnek. A belügyminiszter hozzátette: a hétfői napon tárgyal a CDU-val annak reményében, hogy megegyeznek a vitás kérdésben a testvérpárttal.

Seehofer az elmúlt hetekben alaposan összekülönbözött Merkellel a menekültválság kezelésén. Vitájuk – amely a két párt szakításának lehetőségét is hordozta – alapvetően arról szól, hogy milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést a német határon az EU valamely tagországában már regisztrált menedékkérőktől. Seehofer és a CSU szerint a határon vissza kell fordítani ezeket az embereket. Merkel és a CDU szerint ezt a szabályt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett országokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Seehofer 14 napos ultimátumot adott Merkelnek két héttel ezelőtt, ez a határidő járt le a hétvégén. Az EU-tagállamok vezetői közül a csütörtök-pénteki brüsszeli csúcstalálkozón német kormányzati információk szerint 14-en is beleegyeztek abba, hogy visszaveszik a menekülteket, akik náluk lettek regisztrálva. Csakhogy három kelet-európai állam (Csehország, Lengyelország és Magyarország) részben vagy egészében utóbb ellentmondott a német bejelentéseknek az esetleges egyezségről. Emiatt a CSU és Seehofer nem tartotta elégségesnek a kancellár tárgyalásait, azok szerinte nem egyenértékűek azzal, mintha belügyminiszterként visszautasítaná a határon a menedékkérőket. A vita láthatóan azonban nem Seehofer javára dőlt el.

Sajtóértesülések szerint Seehofer a CSU elnökségi ülésén kifejtette, hogy a pártnak három lehetősége van:

meghajol a kancellár akarata előtt, aminek révén elveszíti hitelességét a választók előtt, kitart törekvései mellett, ami a CDU/CSU testvérpárti szövetség felbomlásához vezet, vagy pedig elfogadja az ő lemondását a pártelnöki és a miniszteri tisztségről.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó források közölték: Seehofer bejelentésével káoszt generált a párton belül, számos vezető tisztségviselő elutasítja azt, hogy lemondjon, és arról győzködik, hogy maradjon.

Ezt támasztja alá az is, hogy a CSU tartományi frakcióvezetője, Alexander Dobrindt azonban nem akarja tudomásul venni a lemondást az első hírek szerint. Így a vita várhatóan még folytatódik a CSU-n belül és a CDU-CSU között is. A Spiegel Online értesülései szerint Seehofert párttárai le akarják beszélni a lemondásról, de Seehofer a Bild Zeitung értesülései szerint a CSU vezetőségének müncheni tárgyalásain azt mondta: a menekültkérdés Merkel-féle intézéséért „belügyminiszterként nem tudja vállalni a felelősséget”.

Merkel és Seehofer. Fotó: AFP / John MACDOUGALL, Odd ANDERSEN

A CDU vezetősége a hírek szerint majdnem egyhangúan felzárkózott Merkel kancellár mögé a CSU-val folytatott menekültügyi vitában. Vasárnap éjfélre mindkét párt tanácskozása félbeszakadt.

Amennyiben a 68 éves Horst Seehofer valóban távozik tisztségeiből, kiesik a német politika első vonalából, mert nincs mandátuma a szövetségi parlamentben (Bundestag) vagy a bajor tartományi parlamentben (Landtag).

Kiemelt kép: Peter Kneffel/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik