Nagyvilág

Meghalt Slobodan Milosevic özvegye

Hetvenhat éves korában hunyt el Mirjana Markovic.

Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnök özvegye – a Tanjug hírügynökség szerint – egy moszkvai kórházban halt meg, tüdőgyulladásban. Előtte átesett két műtéten, miután egy hónapja eltörte a karját. Feküdnie kellett, aminek szövődményei lettek, víz gyülemlett fel a tüdejében, és tüdőgyulladást kapott.  Dragan Radovic, a vele kapcsolatot tartó Szabadság Egyesület illetékese szerint Mirjana Markovic azt akarta, férje mellett, a Belgrádtól keletre fekvő, Pozsarevácon temessék el.

Mirjana Markovic 1942-ben született Pozsarevácon. A belgrádi egyetemen doktorált szociológiából, ott tanított. Tagja volt az orosz tudományos akadémiának, és vendégtanára a moszkvai Lomonoszov-egyetemnek. A belgrádi sajtó szerint két tankönyvet és mintegy száz tudományos értekezést írt szociológiából.

Egyik alapítója és elnöke volt a 23 baloldali és kommunista pártot tömörítő Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) nevű szövetségnek, amely fő koalíciós partnere volt a férje által vezetett Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS). Milosevic hatalmát 2000. október 5-én döntötték meg, a rá következő évben elfogták és kiadták a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Pere 2002-ben kezdődött, 60 vádpontban folyt ellene eljárás, egyebek mellett népirtással, emberiesség elleni bűnökkel, etnikai tisztogatással vádolták, de ítélet nem született, mert 2006-ban meghalt a börtönben.

Mirjana Markovic férje bukása után menekült Marko fiával együtt Oroszországba, ahol 2010-ben kaptak mindketten menedékjogot.

Néhány év múlva vádat emeltek ellene, mert 2000-ben a JUL vezetőjeként nyomást gyakorolt a kormány egyik bizottságára, hogy állami lakást kapjon unokája dadája.

Az Interpol 2005 óta körözte, de Oroszország nem adta ki Szerbiának.

Tavaly távollétében egy év börtönre ítélték, de a fellebbviteli bíróság a múlt hónapban visszavonta az ítéletet, és perújrafelvételt rendelt el eljárásbeli szabálytalanságokra hivatkozva. Az özvegyet  a belgrádi média sokszor a Milosevic-rezsim két legsúlyosabb politikai bűntényének, a Stambolic- és a Curuvija-gyilkosságnak a megrendelőjeként emlegette, cigarettacsempészéssel is összefüggésbe hozta. Emiatt sosem hallgatták ki a hatóságok. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik