Nagyvilág

Irak meghívta Ferenc pápát

Irak hivatalosan is meghívta Ferenc pápát, miután a katolikus egyházfő korábban kijelentette, hogy 2020-ban el kíván látogatni az arab országba, amely nem egészen másfél éve kiáltotta ki az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felett aratott győzelmét.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy látogatásra hívhatom meg Őszentségét Irakba, a civilizáció bölcsőjébe és Ábrahám szülőhelyére

– írta Barham Száleh iraki elnök a katolikus egyházfőhöz intézett levelében, amelynek egy példánya csütörtökön az AFP francia hírügynökség birtokába került.

Őszentsége látogatása alkalom lesz arra, hogy nyilvánvalóvá tegyük Irak és az egész világ számára, hogy ez a föld adta az emberiségnek az első törvényeket, a mezőgazdasági öntözést és a különböző vallási hagyományú népek közötti együttműködés örökségét

– áll az angol nyelvű szövegben.

Irakban csaknem négy évtizede egyik konfliktus a másikat követi, mintegy tíz éven át nemzetközi embargó sújtotta, ezt követte az amerikai invázió, majd a közelmúltban a dzsihadista megszállás három éve.

Miközben az ország egyre mélyebbre süllyedt az erőszakba, egyre nőtt a kivándorlás, elsősorban a kisebbségek körében.

Az iraki keresztények száma a Szaddám Huszein diktátor bukása előtti, 2003. évi 1,5 millióról 400-500 ezerre esett vissza napjainkra.

Ferenc pápa, aki rendszeresen megemlíti Irakot, azt kívánva az országnak, hogy “ne zuhanjon vissza a feszültségekbe”, korábban is hangoztatta látogatási szándékát. Egy éve új bíborost kreált Louis Raphael Sako iraki káldeus pátriárka személyében, aki a kinevezését “a pápa iraki keresztények felé tett gesztusaként” értékelte.

Ferenc pápa megváltoztatta a Miatyánk szövegét, nem mindenki örül neki
A pápa szerint Isten senkit nem visz kísértésbe, a az ellenzők szerint nincs joga átírni Jézus szavait.

Kiemelt kép: Tiziana FABI / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik