Nagyvilág

Szeparatizmussal vádolják a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat nyomoz egy nemzeti színű térkép miatt.

Szeparatizmussal vádolja az ukrán külügyminisztérium a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget – írja a szervezet lapja, a Kárpátalja.

A tárca felkérte az ukrán Legfelsőbb Ügyészséget és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy indítson eljárást a Kárpátalja hetilap illusztrációja miatt, ugyanis a magyar zászló színeivel jelölték azokat a választókerületeket, ahol a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői indulnak a vasárnapi ukrajnai parlamenti választáson.

Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettes Twitter-bejegyzésében kifogásolta, hogy „Talpra, magyar! jelszóval egy sor ukrán területet Magyarországhoz tartozóként mutattak be”, ezt szeparatizmusnak nevezte és jelezte, hogy eljárást kezdeményezett.

Az SZBU Kárpátalja Megyei Főosztálya ezután közölte, hogy eljárást indítottak az ügyben, „tekintettel arra, hogy Kárpátalja megye térképének ábrázolása a magyar zászlóval a háttérben az ukrán területi integritás elleni támadás jegyeit mutatja, és szeparatista érzelmeket provokálhat a magyar nemzeti kisebbség körében”.

A lap szerint az érintett választókerületek magyarok által is lakott területeit jelölték meg magyar nemzeti színekkel, és internetes felületükön ukrán nyelvű, általános színekkel ábrázolt térkép is található, mindennek semmi köze nincs a szeparatizmushoz. „Kijevben már megint farkast kiáltott egy túlbuzgó juhász” – vonják le a tanulságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik