Nagyvilág koronavírus

Péntektől újra kötelező lesz a szájmaszk Ausztriában

Péntektől ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot a zárt légterű nyilvános helyeken, így az élelmiszer-üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a bankokban és a postahivatalokban – jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedd délután Bécsben.

Az MTI azt írja: Kurz a harmonikához hasonlította a koronavírussal kapcsolatos számok alakulását. Kifejtette: pozitív és negatív szakaszok váltják egymást, vagyis az új fertőzöttek száma néhány napon át emelkedik, majd néhány egymást követő napon át ismét csökken.

A kancellár azzal indokolta a szigorításokat, hogy az üzletek, a bankok és a posták a hétköznapi élet színterei, a védelemre szorulók, így például az idősek is naponta látogatják azokat. Egyben emlékeztetett: több tartomány egyházi közösségeiben is kialakultak fertőzési gócpontok. Leszögezte: az istentiszteletek számát minimálisra csökkentik, és kötelezővé teszik a szájmaszkot a szertartások alkalmával is; és ha bebizonyosodik, hogy valaki megfertőződött, egy időre bezárják a templomot.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 84-en fertőződtek meg koronavírussal, így már harmadik napja száz alatt van az új fertőzöttek száma; hétfőn 88 új fertőzöttet diagnosztizáltak, azt megelőzően, szombattól vasárnapig pedig 82-en kapták meg a koronavírust. A legtöbb új fertőzött továbbra is Bécsben (32 fő) és Felső-Ausztriában (24 fő) található.

Ausztriában eddig 19 827 ember koronavírustesztje lett pozitív. Közülük 710-en haltak bele a betegség szövődményeibe, míg 17 716-an meggyógyultak. Jelenleg 1 386 aktív fertőzöttet, illetve betegek tartanak nyilván, 114-üknek olyan súlyos az állapota, hogy kórházi kezelésre szorulnak.

Kiemelt kép: Szájmaszkot viselő eladó egy bécsi bevásárlóközpontban 2020. április 1-én. Ausztriában a hatóságok a korábbinál szigorúbban ellenőrzik a koronavírus-járvány miatt bevezett korlátozások betartását, az üzletekben pedig kötelezővé tették a védőmaszkok használatát. MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik