Nagyvilág

Szijjártó: az ukrán döntések szánalmasak és nonszenszek, kulturálatlanok

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Ukrajna megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tájékoztatása szerint a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott agitáció miatt. Hétfőn bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki.

Szijjártó Péter még a beutazások megtiltásáról szóló hír megjelenése előtt a közmédiának azt mondta, „nem túl barátságos hangnemben és nem a barátkozás szándékával” kérették be az ukránok Íjgyártó Istvánt. Azt kérték számon, miért buzdították a magyarokat választási részvételre, miért buzdították őket arra, hogy támogassák a magyar jelölteket – tette hozzá.

A Telex vette észre, hogy Szijjártó Péter egy Facebook-videóban kommentálta a történteket. A külgazdasági és külügyminiszter úgy látja: az ukrán fél döntései szánalmasak és nonszenszek, kulturálatlanak.

Én nem pontosan tudom, mire gondolt az ukrán kolléga – akivel személyesen jóban vagyok – akkor, amikor arról beszélt, hogy mi beavatkoztunk az ukrán belügyekbe

— tette fel a kérdést Szijjártó, majd emlékeztetett: néhány héttel az ukrajnai választások előtt ő és a kárpátaljai megyei kormányzó személyesen vették át tőle azt az 50 lélegeztető gépet, amit nekik adományoztunk.

A magyar külügyminiszter szerint ezzel a döntésekkel az ukránok nem mást üzennek, mint hogy le kívánnak mondani az euroatlanti integrációs folyamatban elért eddigi erőfeszítéseinek az eredményeiről. Hiszen, teszi hozzá Szijjártó, az ukránok is pontosan tudják, hogy minden tagállam támogatása kell ezeknél a döntéseknél.

Vannak, akik azt mondják, hogy az ukrán kormányzópárt rendkívül gyenge szereplése miatti frusztráltság is szerepet játszhatott ebben a kulturálatlan és nonszensz döntésben én ezt nem tudom, mindenesetre mi továbbra is készen állunk a jószomszédi kapcsolatra

— fogalmazott.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik