Nagyvilág

Várhelyi Olivér felkerült az ukrán nacionalisták listájára

Francois Walschaerts / MTI / EPA / AFP
Francois Walschaerts / MTI / EPA / AFP
A szélsőségesek Ukrajna ellenségei közé sorolták a magyar EU-biztost is.

Felvette nyilvános adatbázisába Várhelyi Olivér uniós biztost a szélsőségesen nacionalista ukrán Mirotvorec (Béketeremtő) nevű szervezet – írja a Kárpáthír.com. A szervezet Ukrajna ellenségeit listázza oldalán, ahová olyan személyes adatokat tesz ki, amelyek nyilvános forrásokból nem érhetőek el, kizárólag titkosszolgálati, kormányzati forrásból.

A listára a magyar EU-biztos kedd reggel került fel. A Mirotvorec  azért, mert nyíltan beavatkozik Ukrajna belügyeibe, támogatja Kárpátalján a szeparatizmust. A listán mások mellett szerepel Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő, Brenzovics László KMKSZ elnök is.

Szijjártó Péter korábban hazugságnak nevezte, hogy az ukrán államnak nincs köze a kettős állampolgárokat is listázó honlaphoz, amelynek beszüntetésére szólította fel a hatóságokat néhány hete az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borell.

Várhelyi Olivér csütörtökön figyelmeztette Ukrajnát, hogy garantálnia kell a kisebbségek jogait, a kormánynak érdemi párbeszédet kell folytatnia a nemzeti kisebbségek képviselőivel. A  bővítésért is felelős uniós biztos az EU-Ukrajna Társulási Tanács ülése után azt mondta, a készülő kisebbségi törvénynek biztosítania kell a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat, a nemzeti kisebbségek képviselőit ért fenyegetéseket pedig ki kell vizsgálniuk a hatóságoknak. A magyar EU-biztost az ukrán kormányfő, Denisz Smihal arró biztosította, hogy Ukrajna elkötelezett a kisebbségi jogok védelme mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik