A következő élő közvetítés része Polgári célpontokat ért halálos rakétatámadás Harkivban

Leállt a gázszállítás az Északi Áramlat I. gázvezetéken

Getty Images
Getty Images

Hétfőn megkezdték az orosz gázt Németországba szállító legnagyobb gázvezeték, az Északi Áramlat I. éves karbantartását. A gázszállítás ezen a vonalon így várhatóan tíz napra leáll, de európai kormányok és vállalatok attól tartanak, hogy az ukrajnai háború miatt a leállást az oroszok akár meg is hosszabbíthatják.

Az Északi Áramlat 1 vezeték évente 55 milliárd köbméter gázt szállít Oroszországból Németországba a Balti-tenger alatt. A karbantartás papírforma szerint július 11-től 21-ig tart.

Az üzemeltető Nord Stream AG megerősítette, hogy a leállás a tervek szerint reggel hatkor kezdődött, és a gázáramlás néhány órával később nullára csökken.

A múlt hónapban Oroszország a csővezeték teljes kapacitásának 40 százalékára csökkentette a forgalmat, a német Siemens Energy által Kanadában karbantartott berendezések késedelmes visszatérésére hivatkozva.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint Németországnak szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy Oroszország a tervezett karbantartási időszakon túl felfüggeszti a gázáramlást az Északi Áramlat 1-en keresztül.

Németország és Csehország hétfőn közös nyilatkozatot írt alá, amelyben vállalják, hogy leküzdik az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, és felgyorsítják az alacsony széndioxid-kibocsátású energiára való átállást, mivel a csökkenő orosz gázimport veszélyezteti az ellátás biztonságát Európa-szerte.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik