Nagyvilág

Tragikus buszbaleset történt Horvátországban, tizenkét lengyel zarándok meghalt

Cikkünket frissítjük.

Tizenketten meghaltak, 32-en megsérültek meg, közülük 19 emer súlyosan egy buszbalesetben Horvátország északi részén szombat reggel.

A lengyel rendszámú, Magyarország felől érkező busz lesodródott az útról, majd a falnak ütközött az A4-es autópályán.

A baleset a Zágrábtól a magyar határig vezető sztrádán történt az észak horvátországi Varasd (Varazdin) közelében, a Brenznicki Hum és Komin közti szakaszon. Amíg a tűzoltók és a mentők a helyszínen dolgoztak, leállították a forgalmat az autópályán. Délutánra helyreállt a közlekedés.

Damir Sen?ar / AFP

Ivan Ivancan, a helyi tűzoltóság parancsnoka a Jutarnji List megkeresésére arról beszélt, 60 éves, de ilyen borzalmas jeleneteket még nem látott.

Szörnyű volt. Mintha egy horrorfilmet néztünk volna. Mi húztuk ki az áldozatok a buszból. Az egyik sofőr a szélvédőn át kirepült, a másik a buszban maradt

– emlékezett vissza Ivancan, aki csapatával az elsők közt ért a helyszínre.

A 24sata beszámolója szerint Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, rengeteg a súlyos sérült, vannak, akik életveszélyben vannak. Főként borda- és medencetöréseket szenvedtek, többeknek végtagjai törtek.

A buszon utazók közül kivétel nélkül mindenki megsérült (a sérülteket a zágrábi, varasdi és csáktornyai kórházba szállították), gyerek nincs közöttük. Mindannyian lengyelek voltak.

A belügyminiszter elmondta: a busz Varsó közeléből indult, és zarándokokat szállított a bosznia-hercegovinai Medjugorjébe, Dél-Európa legismertebb és leglátogatottabb Mária kegyhelyére.

A miniszter közölte, hogy a baleset azért következett be, mert sofőr elvesztette az uralmat a jármű felett. Hogy ennek mi volt az oka, a vizsgálatok majd kiderítik, mondta. Az első hírek arról szóltak, hogy a sofőr elbóbiskolhatott a volán mögött.

Lukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő a horvát sajtónak úgy nyilatkozott: a buszon 42 utas és két sofőr tartózkodott, mind lengyel állampolgárok. A zarándokutat a Szent József Katolikus Testvériség szervezte, és az utasok között három pap, valamint hat apáca is volt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik