A következő élő közvetítés része Két hónapos kisfiú halt meg egy orosz rakétatámadásban Harkivban

Az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának leváltása csak a kezdet lenne Zelenszkijnél

US Department of Defense / AFP
US Department of Defense / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrán Fegyveres Erők (SZBU) főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij helyetteseit is el kívánja bocsátani, állítja Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő, akinek a szavait az MTI szemlézte.

A politikus azt állítja, hogy Zaluzsnijjal együtt elbocsátani tervezik az összes helyettesét:

  • Evhen Moiszjukot, akit Oroszországban a Donyec-medence lövetésével vádolnak, amelyben több mint százan meghaltak vagy megsebesültek. Az orosz belügyminisztérium 2023 augusztusában körözést adott ki ellene.
  • Mihajlo Zabrodszkijt, aki részt vett a kijevi haderő Donyec-medencei hadműveletében, 2017-2019-ben az SZBU légideszant csapatainak parancsnoka volt.
  • és Mikola Balant, aki pedig 2022-ig az ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka volt.

Az ukrán államfő a RAI olasz tévécsatornának adott interjújában korábban elismerte, hogy átalakítást fontolgat az ország katonai vezetésében. Hangsúlyozta, hogy a hadsereg vezetése mellett szerinte az ország teljes vezetői apparátusának személyi megújítására is szükség van. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközökben és a közösségi hálózatokon január 29-én jelentek meg a Zaluzsnij lemondásáról szóló, forrásokat idéző jelentések. Aznap – értesülések szerint – Zelenszkij javasolta a főparancsnoknak, hogy önként nyújtsa be lemondását. Boriszlav Bereza, a törvényhozás egykori képviselője szerint Zaluzsnijnak felajánlották az egyik európai ország nagyköveti posztját, de ő ezt visszautasította. Egy nappal korábban Evhen Sevcsenko parlamenti képviselő viszont azt mondta, Zaluzsnij elfogadta, hogy londoni nagykövet legyen.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik