Foci

57 éves átkot kellene megtörnie az Atléticónak az Európa Liga-döntőben

Bár a legtöbb futballszurkoló ingerküszöbét nem igazán éri el az Európa Liga, a mostani kiírás, különösen a nyolcaddöntőktől kezdve nagyon érdekes párharcokat hozott. Az őrült menetnek szerda este, Lyonban lesz vége, ahol az Olympique Marseille és az Atlético Madrid csap össze a sorozat döntőjében és emiatt párosítás miatt sem kell szomorkodnunk, sőt.

Miközben a spanyolok harmadik EL-aranyukra hajtanak, addig a franciák sem az Európa Ligában, sem annak elődjében, az UEFA-kupában nem értek még a csúcsra. Nem csak ők, egyetlen francia klubnak sem sikerült még: az OM 1999-ben és 2004-ben, a Bastia 1978-ban, a Girondins Bordeaux pedig 1996-ban bukott el a döntőben.

Ha az erőviszonyokat nézzük, az Atlético tűnik esélyesebbnek:

  • a keretük értéke majdnem négyszerese a Marseille-ének,
  • az elmúlt években jóval tapasztaltabbak a nemzetközi porondon,
  • a közelmúltban két EL- és két BL-döntőt is játszottak, igaz, csak az előbbieket sikerült megnyerniük, a Bajnokok Ligájában mindkétszer kikaptak a Real Madridtól.

Viszont ez, hogy az OM mindenféle elvárások nélkül lép pályára nekik is kedvez, az esélytelenebb szerep az egész szezonban jól állt nekik. Pont akkor tudnak igazán jól focizni, amikor nincs rajtuk nyomás.

Nincs sok esélyünk a győzelemre, de természetesen beleadunk mindent. Hatalmas lehetőség nekünk, hogy az Atléticóval játszhatunk és hogy első francia csapatként nyerhetjük meg a kupát

– mondta Rudi Garcia, a Marseille vezetőedzője, aki 2016 óta irányítja a csapatot és az eddig lejátszott 95 mérkőzéséből 51-et megnyert, valamint csak 19-et veszített el az Olympique.

Diego Simeone az Arsenal elleni elődöntő visszavágóját is a lelátón töltötte Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency

A túloldalon napjaink egyik legjobb edzője, Diego Simeone ülhetne a kispadon, ha nem lenne eltiltva. Nem fogadták el a madridiak fellebbezését, így az argentin szakember csak a lelátóról követheti végig a lyoni finálét.

Sokat fejlődött a Marseille, a középpályán és támadásban kifejezetten veszélyesek. Amióta kiestünk a Bajnokok Ligájából, azóta erre a sorozatra koncentrálunk, mi számítottunk az egyik esélyesnek, ez pedig óriási felelősség. És lám, itt vagyunk

– mondta Simeone a meccs előtti sajtótájékoztatóján.

A két csapat csak két mérkőzést vívott egymással a nemzetközi kupákban, a Bajnokok Ligája 2008/09-es idényében a Javier Aguirre irányította Atlético 2-1-re legyőzte otthon Eric Gerets csapatát, míg a Stade Vélodrome-ban gól nélküli döntetlennel zártak a felek.

  • A Marseille 15 spanyol csapat elleni kupamérkőzéséből mindössze négyet nyert meg, igaz, kettőt ezek közül a mostani idény nyolcaddöntőjében az Athletic Bilbao ellen.
  • Az Atlético 12 francia ellenféllel szemben vívott összecsapásából csak egyet veszített el, még az UEFA Kupa 1999/2000-es kiírásában a Lensszal szemben. Ugyanakkor  Franciaországban közel 57 (!) éve nem győzött le francia csapatot a madridi együttes. Közben a monacói II. Lajos Stadionban 2010-ben és 2012-ben is elhódította az európai Szuperkupát, az Internazionale és a Chelsea elleni diadallal.

A szerdai találkozót Björn Kuipers vezeti majd: a 45 éves holland bíró 2013-ban dirigálta a Chelsea-Benfica EL-döntőt, egy évvel később pedig a Real Madrid-Atlético Madrid BL-finálét.

Az Olympique Marseille – Atlético Madrid mérkőzés 20.45 órakor kezdődik, várhatóan telt ház, 56 500 néző előtt.

A várható kezdőcsapatok

Olympique Marseille: Mandanda – Sarr, Sakai, Gustavo, Rami, Amavi – Payet, Zambo, Sanson, Ocampos – Thauvin

Atlético Madrid: Oblak – Juanfran, Giménez, Godin, Filipe Luis – Gabi, Thomas, Saúl Niguez, Koke – Griezmann, Diego Costa

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik