Foci

Hihetetlen pech miatt nem nyert a Fradi, kikapott az Újpest

A magyar bajnoki ezüstérmes Ferencváros labdarúgócsapata eléggé belenyúlt az Európa Liga-selejtező sorsolásánál: már az első körben megkapta ellenfélnek Izrael történetének legeredményesebb klubját, a 21-szeres bajnok Maccabi Tel-Avivot.

A Fradi eltörölné a piszkos múltat
A Ferencváros hét alapítója közt négy zsidó származású tag található, ehhez képest a klub közelmúltjára inkább a szélsőjobboldali bélyeg ragadt rá. Ezen változtatna a vezetés.

Thomas Doll együttese nem volt megilletődve, jól kezdett a Fradi és ugyan némi izraeli segítséggel, de a vezetés is majdnem összejött a hetedik percben, amikor egy középre ívelt labdába Sabori tette bele a fejét úgy, hogy az kis híján a saját kapujába pattant. A 16. percben aztán elmaradt egy tizenegyes, Botkát rúgták fel a tizenhatoson belül, de a spanyol játékvezető szerint nem történt szabálytalanság.

A második félidő elején a Maccabi volt aktívabb, Rikan pedig kis híján meg is szerezte a meccs első gólját, ám 15 méterről leadott lövése nem sokkal, de elkerülte a kaput. A nagy ijedtségre gól volt a Fradi válasza:

egy szabadrúgás utáni kavarodást követően Spirovski lőtte rá a labdát, ami egy védőn is megpattanva jutott a hálóba.

A Fradi gólja (forrás: nso.hu):

Megfogta a bekapott találat az izraelieket, a 78. percben pedig volt egy újabb ígéretes lehetősége a Ferencvárosnak: a meccs legjobbja, Gorriarán cselezett ki több védőt is, ám a lövésre már elfogyott az ereje, így az oldalhálóba tüzelt. Ez előtt nem sokkal le kellett cserélni Lanzafamét sérülés miatt. A 87. percben egy védelmi hibát góllal büntethetett volna a Maccabi, Lovrencsics azonban fejjel tisztázni tudott.

És akkor a 91. percben jött a hideg zuhany: Atar a semmiből kiegyenlített, távoli pocsék lövése megpattant Blazicon, Dibusz tehetetlenül nézte, ahogy a labda a kapujába pattog. 

A Ferencváros végig összeszedetten játszva közel állt ahhoz, hogy előnyből várja a jövő csütörtöki visszavágót, erre egy megpattanó lövés miatt az izraeliek örülhetnek, ez az 1-1- nekik kedvez. A meccsen egyébként 14 ezer néző volt.

Az Újpest közben Bakuban játszott, a Neftci elleni mérkőzésnek pedig volt egy furcsa előzménye: a magyar együttes két játékosa, Alassane Diallo és Obinna Nwobodo nem kapott vízumot, így őket hazaküldték. A csütörtöki találkozón aztán Nagy Dániel góljával korán vezetést szerzett az Újpest, de a kapus, Pajovic hibáját követően a 24. percben kiegyenlített az azeri csapat. Az újpesti kapus második félidei hibáját is góllal büntették az azeriek, akik a 92. percben is eredményesek voltak még, így 3-1-es előnyből várhatják a jövő csütörtöki visszavágót, míg a magyar csapat elég nehéz helyzetbe került.

Az összefoglaló:

Egyik magyar csapat sem tudott nyerni így az európai selejtezősorozatban ezen a héten: a Videoton és a Ferencváros döntetlent játszott, a Honvéd és az Újpest kikapott.

Eredmények – Európa Liga-selejtező, 1. forduló, 1. mérkőzés

Ferencváros – Maccabi Tel-Aviv 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Spirovski (61.) illetve Atar (90+1.)

Neftci Baku (azeri) – Újpest FC 3-1 (1-1)
Gólszerzők: Dabo (23., 72.), Makhmudov (90+2.) illetve Nagy D. (9.)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik