Kelemen Hunor szerint nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni, amit tesz

Kelemen Hunor szerint nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni, amit tesz

Kelemen Hunor szerint nem bírálni kell Orbán Viktor miniszterelnököt, hanem lemásolni, amit tesz. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Tabuk nélkül a román-magyar párbeszédről címmel tartott előadást Sepsiszentgyörgyön a hét végén szervezett román-magyar ifjúsági találkozón. Szavait a Krónika napilap idézte hétfői számában.

Kelemen Hunor egy román résztvevő kérdésére válaszolva fejtette ki, hogy Romániának változtatnia kellene a költségvetési gyakorlatán, hogy olyan - a magyarországiakhoz hasonló - programokat vezethessen be, amelyek a demográfiai mutatók javítását tűzik ki célul.

"Nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni. A románok is megtehetnék a határokon túl élő román közösségekért, amit a magyar kormány tesz a határokon túl élő magyarokért. Mi a saját bőrünkön érezzük, milyen, amikor a magyar kormány kiáll mellettünk. A támogatások, a befektetések Romániába érkeznek, itt maradnak, és ez nemcsak a magyaroknak jó, hanem mindenkinek. Erre azért van szükség, mert Bukarestből nem érkezik elegendő pénz"

- idézte a Krónika Kelemen Hunort.

Az RMDSZ elnöke előadásában kifejtette, az elmúlt harminc évben a bizalom nem erősödött a magyarok és a románok között. Szerinte a magyarság képviselete is felelős abban, hogy nem tudta elég jól elmagyarázni a közösség dolgait a többségnek, de a felelősség nem egyenlően oszlik meg. A többségnek van ugyanis eszköze és ereje, hogy megoldja a gondokat.

Kelemen Hunor elmondta, hogy a románok azt hiszik, amikor a magyarok az anyanyelv- és szimbólumhasználat jogát kérik, valamit el akarnak venni tőlük, miközben a magyarság azt érzi, a többség asszimilációra törekszik.

"Mi nem akarunk egy más országot, Romániából akarunk jobbat, ezt együtt kell megépíteni"

- jelentette ki az RMDSZ elnöke. Szerinte ha helyreállna a bizalom az állam és az állampolgárok között, a magyarság is az ország építésére tudná fordítani azt az energiát, amit jelenleg az identitás, a nyelv és a kultúra megőrzésére fordít.