Nem tudhatjuk, hogy tesztelték-e már koronavírusra Orbán Viktort

Nem tudhatjuk, hogy tesztelték-e már koronavírusra Orbán Viktort

Tesztelték-e már Miniszterelnök Urat és más kormánytagokat koronavírus fertőzöttség vonatkozásában? – kérdezte írásban dr. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő Orbán Viktort.

Hadházy a parlamenti kérdés indoklásában azt írta, az utóbbi hetekben több rendezvényen (összejövetelen, találkozón, parlamenti és operatív törzs-ülésen) láthattuk a kormányfőt úgy, hogy nem viselt maszkot. Hasonló a helyzet Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel kapcsolatban is.

Emiatt kérdezte meg, hogy végeztek-e már Orbán Viktoron koronavírus-tesztet, ha igen, mikor és milyen módszerrel, valamint milyen eredménnyel. Ugyanezt a kérdést feltette a kormány többi tagjával kapcsolatban is.

Szerdán választ kapott Hadházy, de természetesen nem a miniszterelnöktől, hanem Rétvári Bencétől.

Az államtitkár azt írta, hazánkban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai szerint végzik a teszteket, ez pedig azt jelenti, hogy csak olyan személyt vizsgálnak, aki tüneteket mutat, vagy fertőzött személlyel találkozott.

„Ezen szabályok alól az állami vezetők sem kivételek”

- írta Rétvári.

Az államtitkár ugyanakkor a konkrét válaszadást a GDPR-ra vonatkozva megtagadta, mert ez olyan személyes adat, ami nem hozható nyilvánosságra.

A magyar kormánytagok körében mai napig jellemző, hogy különböző találkozóik alkalmával sem viselnek maszkot, pedig a politikai példamutatás fontos eleme a társadalmi reakciók szükség szerinti formálásának. Márciusban a moldovai sajtó is megjegyezte, hogy Orbán Viktor a tenyerébe köhögött, mielőtt (igaz, a másik kezével, de) kezet fogott a moldáv miniszterelnökkel.