Közeledés

2020.11.21. 14:23

Kapcsolatuk javításáról állapodott meg Törökország és Szaúd-Arábia

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Abdel Azíz bin Szalmán szaúd-arábiai király a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G20 csoport videokonferenciája alkalmából telefonon beszélt egymással – jelentette be szombati közleményében a török elnöki hivatal.

A két vezető megállapodott abban, hogy nyitva tartják a párbeszéd csatornáit a kétoldalú kapcsolatok javítása és a vitás kérdések rendezése céljából.

A G20 csoport állam- és kormányfői – Törökország és Szaúd-Arábia is tagja a tömörülésnek – eredetileg a szaúdi fővárosban, Rijádban találkoztak volna, de a koronavírus-járvány miatt a szombaton kezdődő kétnapos csúcstalálkozót videoösszeköttetésen keresztül rendezik meg.

Ankara és Rijád viszonyát egy sor vitás kérdés, köztük a líbiai és szíriai konfliktussal kapcsolatos nézeteltérés terheli meg. Feszültséget okoz kapcsolatukban Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró két évvel ezelőtti bestiális meggyilkolása is. Hasogdzsit 2018. október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán egy rijádi halálkommandó megölte, majd holttestét feldarabolta és eltüntette. A szaúdi rezsim csak a nemzetközi felháborodás hatására ismerte el a gyilkosságot.

A G20-csúcs központi témája az új koronavírus-járvány leküzdése, ezenkívül a szegényebb országok adósságának elengedése. Boris Johnson brit miniszterelnök síkra szállt szombaton amellett, hogy az országok világszerte azonos jogosultsággal férjenek hozzá a pandémia elleni oltóanyagokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában