Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

KSH: 1,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárta a kormányzati szektor az első negyedévet

2020. júl 1. 10:43
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
KSH: a kormányzati szektor 1,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárta az első negyedévet / Illusztráció: Northfoto

KSH: a kormányzati szektor 1,5 százalékos GDP-arányos hiánnyal zárta az első negyedévet / Illusztráció: Northfoto

A kormányzati szektor a GDP 1,5 százalékának megfelelő, 180 milliárd forint hiánnyal zárta az első negyedévet. A kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű növekedése miatt az előző év azonos időszakához képest 309 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,6 százalékponttal romlott az egyenleg – jelentette szerdán előzetes adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A kormányzati szektor bevételei 114 milliárd forinttal, 2,4 százalékkal, 4807 milliárd forintra, kiadásai 423 milliárd forinttal, 9,3 százalékkal, 4987 milliárd forintra emelkedtek.

A termelési adók 53 milliárd forinttal, 2,8 százalékkal a emelkedtek, ezen belül 27 milliárd forint, 2,7 százalékos volt az áfabevétel emelkedése. A jövedelemadó-bevételek 9,8 milliárd forinttal, 1,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A társadalombiztosítási hozzájárulások 6,8 milliárd forinttal, 0,5 százalékkal csökkentek. Az egyéb bevételek 59 milliárd forinttal, 8,7 százalékkal növekedtek - derül ki a jelentésből.

(A legfrissebb hírek itt!)

A kiadások között a munkavállalói jövedelem 67 milliárd forinttal, 6,0 százalékkal, a folyó termelőfelhasználás 63 milliárd forinttal, (8,5 százalékkal) volt magasabb az egy évvel korábbinál. A pénzbeni társadalmi juttatások 82 milliárd forinttal, 6,7 százalékkal, a kamatok 24 milliárd forinttal, 9,2 százalékkal nőttek. Az egyéb kiadásoknál 220 milliárd forint, 25,8 százalékos volt a növekedés, főként a beruházási támogatások emelkedése miatt. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 32 milliárd forinttal, 8,9 százalékkal csökkent.

A kormányzati szektorról közölt KSH-adatok eltérhetnek a Pénzügyminisztérium által az államháztartásról közölt pénzforgalmi adatoktól, mert eredményszemléletű és időkülönbözettel korrigált elszámolással készülnek. A kormányzati szektor tartalma is bővebb, az államháztartási intézményeken kívül itt számolják el a nem piaci termelést végző állami vállalatokat és a nemzeti vagyon újraelosztásában közreműködő non-profit intézményeket, derül ki a KSH módszertani tájékoztatójából.

(MTI)

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

KSH GDP adók Központi Statisztikai Hivatal hiány zárás