Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára.  A benne lévő információk elavultak lehetnek.

„Erős Európát akarunk, erős vezetőket” – Hadat üzent a birodalomnak Orbán

2019. márc 15. 21:00
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor egymás után mondott beszédet az állami ünnepségen /Fotó: Zsolnai Péter

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor egymás után mondott beszédet az állami ünnepségen /Fotó: Zsolnai Péter

Budapest — Lengyel és magyar lobogók tengere és több mint tízezer ember előtt üzent hadat a birodalmak ellen Orbán Viktor (55) a március 15-i állami ünnepségen tartott beszédében.

A Nemzeti Múzeum kertjében tartott eseményre sok százan érkeztek Lengyelországból Budapestre, hogy a magyar miniszterelnök mellett a lengyel kormányfő gondolatait is meghallgassák. Mateusz Morawiecki (50) beszédében az ezeréves lengyel–magyar barátságra helyezte a hangsúlyt, továbbá megemlékezett a két ország mártírjairól is, akik saját életük kioltásával tiltakoztak a kommunista elnyomás ellen.

– A turul és a lengyel fehér sas el fog vezetni az igazsághoz – mondta Morawiecki, aki a Fidesz egyik európai szövetségese, a lengyel Jog és Igazságosság párt színeiben vezeti a varsói kormányt. Lengyel kollégájához hasonlóan a magyar miniszterelnök is a két nemzet közötti szoros kötelék méltatásával kezdte a forradalomra való megemlékezést.

A Nemzeti Múzeum előtt több tucat lengyel zászló
is lobogott /Fotó: Zsolnai Péter

A Nemzeti Múzeum előtt több tucat lengyel zászló is lobogott /Fotó: Zsolnai Péter

– A lengyelek velünk voltak 1848-ban és később is. Nélkülük ma nem lenne szabad Magyarország – szögezte le Orbán, majd hamar rátért a májusi EP-választásokra. Utalva a Varsó ellen zajló megannyi uniós eljárásra, kifejtette, hogy szerinte amikor „Brüsszel” Lengyelországot támadja, akkor Közép-Európát támadja. A miniszterelnök a tavalyi szónoklatától eltérően meg sem említette a migráció témáját, azonban a „birodalom” szó többször elhangzott beszédében.

– Erős Európát akarunk, erős vezetőket, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget oda – ismételte meg bevándorlásról alkotott véleményét Orbán, aki azt kívánta Európa népeinek, hogy „szabaduljanak meg a farkasvakságtól”. A kormányfő határozottan bírálta az Európai Egyesült Államok eszményét is, amit csupán lázálomnak tart.

– Egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat – vélekedett a miniszterelnök.

Egy hatalmas magyar zászló is feltűnt az ünneplő tömeg felett /Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Egy hatalmas magyar zászló is feltűnt az ünneplő tömeg felett /Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője szerint Orbán a lengyel kormányfő meghívásával azt üzente, hogy nemcsak alternatív jövőképe, de alternatív szövetségesei is vannak a brüsszeli elithez képest.

– A magyar kormányfő elvi kérlelhetetlenségét és gyakorlati kompromisszumkészségét üzente a Fidesz tagságáról döntő párttársainak, mondván, az is álmodhat Kossuthtal, aki kiegyezik – mondta a Blikknek Mráz.

12 követelésről beszéltek

A kormányt bírálták és az összefogás szükségességét hangsúlyozták a tucatnyi fellépők az összellenzéki, március 15-ei tüntetésen. Az eseményen bemutatták az ellenzék által megfogalmazott 12 pontot, amelyekben többek között demokráciát, pártatlan közmédiát, tanszabadságot és jogállamot követelnek. Az egyik legkeményebb beszédet a jobbikos Jakab Péter (38) mondta, aki zsarnokként utalt a miniszterelnökre. A tiltakozók eddig azt tervezték, hogy ismét az MTVA Kunigunda útjai épületéhez vonulnak.

Fotó: Isza Ferenc

Fotó: Isza Ferenc

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Március 15 Orbán Viktor ünnepi beszéd mateusz morawiecki